Dvacátý Opavský majáles oblékne nový kabát a připraví řadu novinek

úterý 25. dubna 2017 18:05 Autor: Martin Kůs

2017 05 majales logo barevne velke 

OPAVA – Měsíc květen má řadu příznaků, které jej pravidelně provázejí. Jedním z nich je i měsíc majálesů, tedy oslav mladosti a studentského života. Můžeme být celkem pyšní na to, že právě studenti Slezské univerzity v Opavě, respektive jejích opavských součástí, stále dodržují tradici organizace majálesu vlastními silami. Ten nejbližší, pořádaný Asociací studentů a přátel Slezské univerzity, vypukne už v pátek 5. května. A přináší s sebou celou řadu novinek, z nichž ta nejdůležitější se projeví hned v počátku akce – hudební přehlídka majáles neukončí jako v předchozích letech, ale naopak otevře. Naopak v několikadenním majálesovém veselí už tradičně nebude chybět divadlo, literatura a další doprovodný program.

2017 05 plakat majales webStudentská akce Opavský majáles vstoupí v pátek 5. května svým 20. ročníkem do třetí dekády a symbolicky by se dalo říci, že si k tomu oblékne nový kabát. Startuje v 11.30 hodin majálesovým průvodem, který se vydá z areálu Slezské univerzity Hradecká 17, a zamíří přes centrum Opavy a Městské sady až k víceúčelové hale, kde ve 13 hodin začne hudební Open Air festival. Také ten zaznamená změnu - novinkou je rozšíření hudebního programu o druhou scénu. Ta hlavní bude již tradičně věnovaná kapelám vybraným s ohledem na aktuální hudební trendy. Prostor zde dostanou také mladé talentované kapely Slezského gymnázia, které byly v rámci akce Gympl Bands 2017 vybrány odbornou porotou. Hlavní hvězdou na této scéně bude bezpochyby Mňága a Žďorp.
Druhá scéna bude věnována alternativním žánrům, jimž v minulých ročnících nebyl z důvodu časové náročnosti věnován dostatečný prostor (Hip Hop, Reggae, DNB, House apod.). Hlavní hvězdou této scény bude slovenský rapper Zverina.

V úterý 9. května bude Opavský majáles pokračovat akcí Chill out, kdy bude v areálu Slezské univerzity na Hradecké připravena rekreační zóna, občerstvení, čajovna a také tematická projekce a další překvapení. Ve středu bude následovat Divadelní den v Loutkovém divadle Střediska volného času Opava od 16 hodin, který nejen dramaturgicky sestavil Jakub Plaskura. Vrcholem divadelního dne budou „speciální Hovory s“, které začínají od 19.30 hodin v klubu Art opavského Obecního domu.

Čtvrtek 11. května je vyhrazen pro literaturu, zejména literární sborník Artemisia, jehož nejnovější číslo bude pokřtěno od 16 hodin v Jazz Cafe Club Evžen v Beethovenově ulici. Artemisia 2017 opět představí především původní autorkou literární i výtvarnou tvorbu studentů univerzity a dalších autorů rekrutujících se z Opavy., ale nejen jich. Uvedení sborníku do světa doprovodí kapela Darren Eve.

Vstup na všechny akce je zdarma. Kompletní informace o Opavském majálesu 2017 najde každý na webových stránkách a facebookovém profilu pořádající Asociace studentů a přátel Slezské univerzity.

 


 

2017 05 OPF majales karvina

O majáles letos neochudí ani Karviná, sídelní město Obchodně podnikatelské fakulty. Zde již tradičně program chystá majáles Iniciativa Dokořán ve spolupráci se Statutárním městem Karviná a Nadací OKD, a to 19. května od 17 hodin. Vše se bude odehrávat opět v areálu Lodičky v Parku Boženy Němcové. Chybět nebude dobré jídlo, pití a skvělí umělci, letos se také poprvé mohou příchozí těšit na druhou stage v rytmech elektro hudby! Vstupenky jsou v prodeji od 20. dubna 2017, v předprodeji za 00 kč (v Hudebninách v Karviné 6 nebo na webu goout.cz), na místě pak za 150 kč.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015