Autorka textu: Laura Krošláková

OPAVA - Zpod Hlásky se hlásí start čtvrtého ročníku mezinárodního festivalu studentského filmu OPAVSKÝ PÁV, který v úterý, 2. 5. 2017, otevře dveře Slezanky nadšencům audiovizuálního umění. Slavnostní, první festivalový večer zahájí exkluzivní projekce dokumentárního snímku NEW GAME, jejímž režisérem je student oboru Audiovizuální tvorba na Slezské univerzitě Aleš Brunclík. Závěrečný galavečer proběhne ve čtvrtek, 4. 5. 2017, v prostorách Slezanky od 18.00 hod., kdy si ocenění režiséři převezmou paví pírka.

Trailer úvodního festivalového filmu NewGame 


2017 05 03 Pav program stredaFestivalový program odstartuje v úterý, 2. 5., výstavou fotografií a textů studentů Audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě. Slavnostní zahájení otevře v 18.00 hod. exkluzivní projekce dokumentárního snímku NEW GAME, který je sondou do života vývojářů i samotného vzniku počítačových her. Výstava studentů bude v průběhu festivalu doplněna ještě o výstavu Základní a Mateřské školy při zdravotnickém zařízení v Opavě a psychedelickými UV malbami umělce vystupujícího pod pseudonymem Cyreal.

Ve středu a ve čtvrtek se pak návštěvníci festivalu mohou těšit na projekce finálových snímků, tedy na to nejlepší ze 170 přihlášených filmů z celého světa, a také na doprovodný program, který nabídne workshopy, přednášky, debaty i projekce. Návštěvníci festivalu si mohou vyzkoušet práci s klíčovacím plátnem, praxinoskopy nebo si nakreslit svůj vlastní komiks – to vše pod vedením profesionálů a studentů Slezské univerzity. Na workshopy se mohou zájemci hlásit do úterý 2. 5., prostřednictvím emailu: opavskypav@gmail.com. V rámci středečního doprovodného programu se uskuteční projekce dokumentárních filmů slovenského dokumentaristy Mira Rema COOLTÚRA, doplněného o besedu s režisérem. O životě v pozici transgender ženy povypráví Tereza Španihelová alias Tores Gorgeous. Úterní večer bude obohacen o speciální noční projekci, která potrvá do 22.00 hod. a nabídne mix těch nejlepších soutěžních snímků. Objeví se i ty, které nejsou zařazeny do denních promítacích bloků. V průběhu denního promítání mají diváci možnost podílet se na hlasování o nejlepší studentský film v kategorii Divácky páv. Čtvrteční doprovodný program odstartuje nejoceňovanějším studentským dokumentárním snímkem Mira Rema – Arsy-Versy. V 15.00 hod. se návštěvníci mohou těšit na interaktivní přednášku o filmových adaptacích literárních děl. Poté proběhne moderovaná beseda se slovenským režisérem Peterem Bebjakem, také o jeho novém snímku ČIARA.

Galavečerem, jenž proběhne 4. 5. od 18.00 v prostorách Slezanky, bude provázet herec Jan Václavík. Členové poroty, ve které letos zasedli Fedor Gál, Peter Bebjak, Miro Remo, Martin Novosad, Jan Plachý a Viktor Kamenický, předají ceny vítězným snímkům. Cena tentokrát prošla redesignem. Pro letošní ročník ceny vytvořil slovenský umělec, akademický sochař  Marek Cmarko. O hudební doprovod se na galavečeru postará formace DYM Z UDIRKY, složená z pedagogů oddělení audiovizuální tvorby, a večer zakončí projekce nejúspěšnějšího filmu, který získá cenu Absolutní páv.

Během celého festivalu mají návštěvníci možnost nechat se vyfotit ve fotostánku festivalu a odpočinout si v relaxační zóně při deskových hrách s Klubem deskových her Pajdulák.
Vstup na festival i doprovodné akce je zdarma.