2017 04 27 UI ELM

Mgr. Kamil Matula

Opava – Ve čtvrtek 27. dubna 2017 přednášel na Ústavu informatiky Tomáš Látal ze společnosti GMC Software. Cílem jeho přednášky bylo představení funkcionálního programovacího jazyka ELM a možností, které nabízí.

O již druhou přednášku z dílny odborníků společnosti GMC Software projevili zejména studenti Ústavu informatiky opět velký zájem. Nejen zaplněná učebna, ale především četnost dotazů a připomínek svědčí o atraktivnosti Výletu do funkcionálního světa ELMu, jak byla přednáška Tomáše Látala nazvaná. Navíc nebylo nutné chodit nikam daleko.

Funkcionální programovací jazyk ELM nabízí relativně snadnou, dostupnou a efektivní alternativu programování webových stránek a aplikací. Jeho síla tkví především v jasné architektuře model – update – zobrazení, a kompilací do Javascriptu, což mj. umožňuje jeho zapojení do již dříve spuštěných a fungujících projektů. Nabízí ale mnohem více, než jen další funkcionální programovací jazyk. Vývojové prostředí, zejména jeho součást kompilátor, přímo upozorní na chyby a pokouší se navrhnout vhodné řešení k překonání problémů. A bonus pro programátory, žádné středníky!

Přednáška Tomáše Látala (na snímku nahoře) byla o to zajímavější, že i sami studenti se mohli zapojit do řešení jednoduchých i složitějších příkladů, které sloužily jako praktické ukázky. A nebylo jich málo. Všichni zájemci o jazyk ELM mohou navštívit webové stránky vzrůstající české komunity.

Věříme, že v příštím semestru bude spolupráce s experty ze společnosti GMC Software pokračovat a na Ústavu informatiky tak uvidíme řadu dalších vychytávek z praxe.