budova Na Rybnicku 1

OPAVA - Dnes, v úterý 9. května dopoledne přivítá vedení Slezské univerzity v Opavě a akademická obec hosty z čínské Dongguan University of Technology. Cílem zahraniční čtyřčlenné návštěvy je navázat kontakty a případně i spolupráci a výměnu studentů mezi oběma vysokoškolskými institucemi.

„Čínská strana projevila zájem o setkání se zástupci Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné a Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě s vidinou možné spolupráce v oblasti oborů ekonomiky, podnikání a v oblasti informatiky. K setkání dojde v úterý 9. května na rektorátu Slezské univerzity v Opavě, kde také obě strany podepíší vzájemné memorandum o spolupráci,“ uvedl k návštěvě tiskový mluvčí Slezské univerzity v Opavě Daniel Martínek s tím, že setkání budou vedle vedení univerzit a představitelů jednotlivých fakult přítomni také zástupci statutárního města Opavy.
Čínská delegace samozřejmě navštíví v Opavě také fakultu, se kterou chce spolupracovat. Po podpisu memoranda povedou její kroky na Ústav informatiky, kde už bude jednat o konkrétní náplni vzájemných kontaktů a spolupráce.

Dongguan Univerzity of Technology se nachází v osmimilionovém městě Dongguan, které leží blízko pobřeží v deltě Perlové řeky, ve střední části provincie Kuang-tung.
Myšlenka na zřízení první univerzity s plnohodnotnou formou prezenčního studia ve městě Dongguan vznikla v roce 1990. Univerzita v této podobě se začala rozvíjet od roku 1992. Představitelem univerzity byl Dr. Chenning Yang, laureát Nobelovy ceny za fyziku, který je nyní jejím čestným prezidentem.
Na základě zmocnění ministerstva školství se ke studiu na Dongguan Univerzity of Technology zapsali první studenti v roce 2002. Své první bakalářské tituly získali o čtyři roky později, v roce 2006. V průběhu roku 2003 se univerzita přestěhovala do prostor High-tech parku Songshan Lake, který nyní tvoří dva univerzitní kampusy – kampus Guancheng v centru města a kampus u jezera Songshan. V roce 2010 získala univerzita akreditaci pro udělování magisterských titulů. Univerzitu tvoří šestnáct součástí - deset fakult a šest kateder (ekonomiky a obchodu, cizích jazyků, tělesné výchovy, stavitelství a architektury, politické teorie a katedra energetiky a chemického inženýrství).
V současné době v obou kampusech studuje necelých 22 tisíc posluchačů prezenční i kombinované formy studia. Na jejich výuce se podílí několik stovek pedagogů, z toho 97 profesorů, 243 docentů a 203 pedagogů s doktorským titulem. Součástí univerzity je řada výzkumných center, laboratoří a výukových prostor, a rovněž knihovna, která na ploše 27 tisíc m2 disponuje 1,195 mil. knihami a přes 5 tisíc kusů periodik.

Univerzita v Dongguanu má řadu mezinárodních kontaktů. Kromě univerzit a vysokých škol v Tchaj-wanu, USA, Spojeném království (Velké Británie a Severního Irska), Kanadě, Francii či Japonsku se nyní snaží navazovat spolupráci také v Evropě.

Podobně Slezská univerzita v Opavě má navázánu spolupráci, ať už ve formě výměnných studijních pobytů posluchačů nebo vědeckých a pracovních stáží, s cca se čtyřmi desítkami vysokoškolských institucí po celém světě. Na území Asie jsou momentálně nejaktivnější kontakty univerzitních matematiků v Japonsku.