Filozoficko-přírodovědecká fakulta opět hostí účastníky finále Astronomické olympiády

středa 10. května 2017 7:02 Autor: Zuzana Urbánková

 

bezrucova 13

OPAVA - Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě, konkrétně Ústav fyziky (ÚF), bude opět dějištěm Ústředního kola Astronomické olympiády (AO). Zatímco v březnu zde byli finalisté kategorie AB, nyní se jedná o finále kategorie CD.  Olympiáda se koná od středy 10. května do pátku 12. května 2017, program je přiložen.

Astronomicka olympiada pozv finale 17 CD programZáštitu nad celou akcí převzal děkan Zdeněk Stuchlík, organizace je opakovaně záležitostí proděkana pro informace a rozvoj Tomáše Gráfa, který je členem Ústřední komise Astronomické olympiády České astronomické společnosti (ČAS). Ta je spolu s ÚF a ministerstvem školství hlavní organizátorkou. Tomáš Gráf s ostatními kolegy z ČAS a vítězi minulých OA rovněž spoluvytváří zadání úloh.

Astronomická olympiáda, jejímž cílem je vyhledávání talentovaných žáků a rozvíjení jejich odborného růstu, se člení do jednotlivých kol a věkových kategorií a probíhá ve třech kolech. První kolo je školní, druhé krajské (korespondenční) a třetím je celorepublikové finále, které je prezenční. A právě jeho 20 účastníků, studentů prvních a druhých ročníků středních škol z celé České republiky, kteří uspěli v krajských kolech kategorie CD, bude našimi hosty. Pět nejlepších účastníků pak postoupí na soustředění, z něhož se pak vyberou ti, kteří budou letos na podzim ČR reprezentovat na Mezinárodní astronomické olympiádě (IAO).

Do všech kategorií Astronomické olympiády se každý rok zapojí až deset tisíc žáků a studentů, české týmy pak pravidelně z mezinárodních astronomických olympiád  IOAA a IAO vozí medaile.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015