Sestry z dětského oddělení společně se studenty Ústavu ošetřovatelství rozvíjely znalosti o hygieně rukou u dětí

čtvrtek 11. května 2017 14:15 Autor: Martina Vaculíková

DSC 0507

OPAVA – Věděli jste, že 95% lidí si myje své ruce nesprávně? Po použití toalety se na rukou objeví až 2x více mikrobů, přitom 50% osob nepoužívá mýdlo. Bakterie svůj počet zdvojnásobí přibližně každých 20 minut. Kancelářská myš je 3x a klávesnice až 5x špinavější než toaletní prkénko.

DSC 0453Pátek 5. května 2017 se nesl v duchu Světového dne hygieny rukou. Tento den upozorňuje na význam mytí rukou jako rozhodujícího preventivního opatření proti přenosu mnoha infekčních onemocnění. Špinavýma rukama se šíří až 80% infekcí, přičemž se může jednat například o hepatitidu typu A, salmonelózu, o různá průjmová a respirační onemocnění. Bakterie se často množí na běžně používaných předmětech např. madla nákupních košíků, držadla v hromadných dopravních prostředcích, kliky u dveří, mince, bankovky, platební karty, tlačítka zvonků, mobilní telefony, počítačové klávesnice a myši, vodovodní baterie atd. Tato kampaň připomíná, jak důležité je mít osvojenou správnou techniku mytí rukou.

Slezská nemocnice v Opavě pravidelně pořádá akci, kterou se zapojuje do celosvětového programu vyhlášeného Světovou zdravotnickou organizací. V areálu opavské nemocnice na jednotlivých stanovištích byli připraveni vyškolení zdravotničtí pracovníci Slezské nemocnice v Opavě, studenti Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik v Opavě a žákyně Střední zdravotnické školy v Opavě a přiměřenou formou diskutovali o hygieně a péči o ruce od těch nejmenších dětí, až po zdravotnickou i nezdravotnickou veřejnost. Všichni, včetně těch nejmenších si mohli zábavnou formou vyzkoušet, jak si cvičným dezinfekčním roztokem ruce vydezinfikovat a pod speciální lampou sledovali, kde dezinfekce zanechala svou stopu a kde ne.

DSC 0441

DSC 0450

DSC 0458

DSC 0467

DSC 0470

DSC 0484

DSC 0501

DSC 0511

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015