PÁVIE PIERKA IV. ROČNÍKA OPAVSKÉHO PÁVA SÚ ROZDANÉ

pátek 12. května 2017 9:37 Autor: Administrator

2017 05 pav ceny

Autorka: Laura Krošláková

Štvrtý ročník festivalu Opavský páv rozdal vo štvrtok, 4. 5. 2017, pávie pierka oceneným mladým tvorcom naprieč krajinami blízkymi i vzdialenými. Cenu Absolútny páv získala animovaná snímka Rusky Poliny Kutukiny WELCOME, po druhýkrát si prevzala pierko i maďarská študentka Hajni Kis za snímku BEAUTIFUL FIGURE a dve pávie pierka ostávajú i v Opave – pre študenta Audiovizuálnej tvorby, Martina Siudu, za hudobný videoklip HUMÉNEČKO – O VOJNĚ.

Slávnostným galavečerom, ktorý sa konal v priestoroch Evžen Jazz Café Club, sprevádzal herec Jan Václavík. Na pódiu postupne privítal jednotlivých členov poroty, ktorú tento rok tvorili režisér Peter Bebjak, dokumentaristi Jan Plachý a Miro Remo, kreatívny producent Viktor Kamenický. Dramaturg ČT Ostrava Martin Novosad a sociológ Fedor Gál sa pre pracovné povinnosti galavečera nezúčastnili. O hudobný sprievod programu sa postarala formácia DYM Z UDIRKY, zložená z pedagógov Slezskej univerzity, ktorí navodili povestnú, undergroundovú atmosféru festivalu Opavský páv. „Mne sa strašne páči taký ten undergroundový pocit z toho, čo tento festival podáva ľuďom, ktorí sú tu. To, že sa absolútne vymyká, nehrá sa na žiadnu škrobenosť, či umelé povyšovanie niečoho, ale je to také  príjemné a ľudské,“ približuje pocity z festivalu Peter Bebjak.

2017 04 opavsky pav 2017Spomedzi zaslaných 170 snímok z celého sveta mali možnosť získať pávie pierka mladí filmári v siedmich kategóriách. Až dve ocenenia si z festivalu odniesol študent AVT na Slezskej univerzite, Martin Siuda, za hudobný videoklip – baladu O vojně. Veľké poďakovanie smeroval svojej mame, ktorá je jeho inšpiračným zdrojom, i keď – ako sám povedal – s týmto klipom mu práve veľmi nepomáhala, čím úprimne pobavil porotu i publikum a odniesol si aj dlhý potlesk. Po druhýkrát získala ocenenie i maďarská študentka Hajni Kis z University of Theatre and Film Arts v Budapešti, ktorá tentokrát oslovila porotu hraným filmom Beatiful figure, o neopätovanej láske stredoškolskej upratovačky k študentke školy. Pred dvoma rokmi vyhrala festival s dokumentárnou snímkou 2nd floor. „Som veľmi rada, že sa mi podarilo dostať sa sem, k vám, na festival, pretože pred dvoma rokmi som získala svoje prvé ocenenie v živote, práve na Opavskom pávovi, a nemohla som tu byť, lebo som točila Beautiful figure. O to viac ma to teší a cítim sa poctená, hreje ma to pri srdci a vážim si tieto ceny,“ uviedla na pódiu Hajni Kis. Trojicu zúčastnených ocenených autorov doplnil David Hofmann z FAMU, ktorý získal ocenenie za krátkometrážny film Adnan, pojednávajúci o mladých utečencoch: „Mám radost, ono to vlastně bylo takové neambiciózní cvičení na katedře kamery, ale bavilo nás to dělat a jsem rád, že se to někomu líbí.“ Absolútnou víťazkou sa stala Ruska Polina Kutukina, ktorá obhájila svoje prvenstvo i v kategórii animovaného filmu. Jej snímka Welcome je o vzťahu medzi mladým arogantným farárom a starej žene, ktorá zasvätila svoj život službe Bohu.

Na záver galavečera sa ujala slova vedúca odboru Audiovizuálnej tvorby, Monika Horsáková, ktorá poďakovala všetkým zúčastneným, hosťom i organizátorom, a dodala: „Tento rok byl filmově velmi silný, nepřišel žádný vyloženě špatný snímek, vážím si všech filmařů, kteří film poslali, všichni do své tvorby vložili energii. A jsem ráda, že přišli i diváci, hlavně mladí tvůrci ze Slezské univerzity, myslím si totiž, že pro každého začínajícího filmaře je důležité vědět, co se dělá jinde, jak uvažují o světě a filmové tvorbě mladí lidé jinde ve světě.“

Budúci rok čaká festival pologuľaté, piate výročie: „Věřím, že přijde ještě více diváků, více filmů. Myslím si totiž, že už to v Opavě začíná být jakási tradice, něco, co je i veřejností pozitivně vnímáno a že to příští rok bude zase o kus dál. A samozřejmě věřím, že to bude opět přínosná zkušenost i pro naše studenty, protože i když to vypadá napohled komorně, je za tím spousta dlouhodobé práce,“ uzatvára Monika Horsáková.

Víťazi štvrtého ročníka festivalu:

Hraný film (do 30 min.): Beautiful figure (Hajni Kis, Maďarsko)

Hraný film krátkometrážny: Adnan (David Hofmann, Česko)

Hudobný videoklip: Huménečko – O vojně (Martin Siuda, Česko)

Animovaný film: Welcome (Polina Kutukina, Rusko)

Dokumentárny film: Obrazy, pohádky a sny (Patrik Ulrich, Česko)

Absolútny páv: Welcome (Polina Kutukina, Rusko)

Divácky páv: Huménečko – O vojně (Martin Siuda, Česko)

Pávie pierka, ktoré tento rok prešli redizajnom, vyhotovil slovenský umelec Jakub Cmarko.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015