14. ročník Astronomické olympiády právě vrcholí - výsledky finále kategorie CD

pondělí 15. května 2017 12:04 Autor: Zuzana Urbánková

2017 05 astro olympiada 3

Autoři Dr. Tomáš Gráf a Dr. Jan Kožuško

OPAVA - Ve dnech 10. až 12. května se uskutečnilo na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě druhé ze čtyř ústředních kol 14. ročníku Astronomické olympiády. Finalisté kategorie CD se kvalifikovali z více než jedenácti stovek řešitelů z celé České republiky. Ve finále zvítězila studentka Sára Elichová z Gymnázia Jana Keplera v Praze. Pětice nejlepších řešitelů postupuje dále na prázdninové soustředění, kde se utkají o místa v reprezentaci na XXII. Mezinárodní astronomické olympiádě.

Věděli byste, jak určit atmosférickou extinkci?
2017 05 astro olympiada 5Studenti řešili astronomické úlohy ve čtyřech blocích. Dopolední teoretická část ve čtvrtek se věnovala řešení problémů komunikace se sondou, výpočtům délky východu Slunce pro pozorovatele na Měsíci nebo parametrů pulzující hvězdy či exoplanety. Odpoledne nechyběl již klasický test poznávání astronomických objektů na promítaných snímcích a úlohy založené na práci s astronomickými mapami. Také praktickou orientaci na skutečné obloze při večerním pozorování se podařilo realizovat v celém rozsahu, byť s notnou dávkou štěstí, protože při odjezdu z pozorovacího stanoviště na hotel již byla celá obloha pokryta oblačností. Páteční dopoledne, bylo věnováno určení hodnoty atmosférické extinkce a zpracování měření získaných z hypotetické orbitální stanice umístěné u Marsu. Také s těmito úlohami se 20 finalistů vypořádalo velmi zdárně.

V rámci doprovodného programu čekala studenty komentovaná prohlídka výstavy Cesta města v Obecním domě, večeře v univerzitním Gastrocentru na Hradecké ulici doplněná projekcí unikátních studentských filmů o světelném znečištění a českých astronomech na Kanárských ostrovech, které vytvořili studenti oboru MMT Slezské univerzity. Páteční odpoledne bylo obohaceno o exkurzi do centra města spojenou s prohlídkou městského modelu Sluneční soustavy a vyhlídkou na celou Opavu z radniční věže - Hlásky.

Vítězové finále
2017 05 astro olympiada 2V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti děkana Prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. a garanta Astronomické olympiády, RNDr. Miroslava Randy, Ph.D. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:
1.    Sára Elichová, Gymnázium Jana Keplera, Praha
2.    Radka Křížová, Štefánikova hvězdárna, Praha
3.    Martin Schmied, Gymnázium Jihlava

Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Záštitu nad finále převzal děkan FPF SU, prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. Účastníci finále a vítězové obdrželi ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, Slezského zemského muzea a magistrátu města Opavy a firmy Model.
Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2016/17 probíhá její 14. ročník.  Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii lze najít na http://olympiada.astro.cz.
Výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na: http://olympiada.astro.cz/201617_finale_CD.html

2017 05 astro olympiada 4

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015