2017 05 U3V vystava Breda 2

OPAVA – Do svého čtvrtého ročníku vstoupil v  končícím výukovém roce Univerzity třetího věku Slezské univerzity v Opavě kurz nazvaný Fotografie a digitální fotokomora. V něm se posluchači seznamují se správnou expozicí a zpracováním fotografie v počítačovém prostředí. A jak už se stalo milým zvykem, také letos představí to, co se naučili, na výstavě konané v opavském Obchodním centru Breda&Weinstein.

Výstava se uskuteční od čtvrtka 25. května 2017, kdy se uskuteční v 16 hodin vernisáž a opět si ji budete moci prohlédnout až do 30. června v 1. podlaží Obchodního centra Breda&Weinstein v Opavě. Výstavu uvede doc. Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, lektor kurzu MgA. Jakub Kožiál a tiskový mluvčí Slezské univerzity Mgr. Daniel Martínek. Expozici, která vzniká ve spolupráci a za podpory společnosti Fotolab, opět navrhla a připravuje Dagmar Hlubočková.

2017 05 U3V vystava Breda 3„Na výstavě se bude prezentovat svými velkoplošnými snímky padesát dva posluchačů,“ uvádí Jakub Kožiál, který kurz nově převzal po svém kolegovi z Institutu tvůrčí fotografie Vladimíru Meletzkému. Sám je aktivním fotografem, zaměřuje se hlavně na reportážní fotografii, v minulosti spolupracoval např. s opavským Obecním domem. Má však také bohaté zkušenosti s portrétní fotografií, snímky krajiny či zátišími. A právě tyto znalosti začal předávat svým studentům.

 „Od samého počátku jsem byl mile překvapen, jak dříve narození k výuce přistupují. Jsou to velmi učenliví lidé, kteří mají zájem pracovat na sobě a poznávat nové. Kdybych dnes učil na běžné škole, tak mi bude věnovat pozornost jen hrstka posluchačů, zbytek se bude věnovat mobilu a věřím, že se najde i někdo spící. Tady vás ale sledují všichni. Jsou úžasně pozorní, aktivní, přesto, že jim zadávám nepovinné úkoly, vždy dostanu hotové práce prakticky od všech,“ pokračuje Jakub.

Jakubova filozofie je oproti předchozímu námětu kurzů přece jen trochu jiná – před hodinami strávenými u počítače při zpracovávání fotek preferuje pořídit kvalitní a promyšlený snímek už při focení. Řada posluchačů kurzu potřebovala zlepšit své praktické znalosti s obsluhou fotoaparátu, nebát se experimentů s manuálním nastavením a nespoléhat se jen na automatický režim. To byla pro Jakuba Kožiála v roli pedagoga nová startovní čára.

„Těch, kteří byly zářnými výjimkami, bylo opravdu málo, a tak jsme společně začali vlastně postupně od základů praktického fotografování - výběrem námětu, prací se světlem, nastavením fotoaparátu, prací s kompozicí, učil jsem je více myslet o tom, co a proč fotí. Tím se vlastně také smazaly rozdíly mezi těmi, kdo už kurz navštěvoval a těmi, kdo teprve začínal,“ konstatuje lektor.

Postupně se tak společně věnovali tématům, které podle lektora jeho posluchači využijí nejvíce – krajinám, zátiší, reportáži a portrétům.

2017 05 U3V vystava Breda 4„Snažil jsem se jít takovou cestou, o které si myslím, že jim bude nejprospěšnější. Vycházel jsem z toho, že všichni jsou rodiče a prarodiče, že mají své koníčky, cestují a vůbec jsou to aktivní lidé. Tedy, že budou především fotit rodinu, rodinné akce a oslavy, dokumentovat své výlety a cesty… Nečekám, že se někdo stane reklamním fotografem,“ soudí Jakub Kožiál.

To, co se studenti Fotografie a digitální fotokomory za uplynulé dva semestry naučili, představí na výše avizované výstavě. Ale nejen na ní.
„Kromě výstavy jsme společně začali pracovat na kalendáři, který připravujeme pro rok 2018. Protože toto tajemství je už dávno veřejné, prozradím, že je už hotový a že ho dostanou úspěšní absolventi Univerzity třetího věku při slavnostním předávání certifikátů v červnu,“ pokračuje Jakub s tím, že stolní kalendář je koncipován jako dvoutýdenní a najdeme v něm tedy celkem dvacet sedm snímků.

Výstava i kalendář nejlépe dokazují, kam až se za rok posluchači kurzu dostali. Že je to výrazný posun, vnímá i Jakub:
„Když si vzpomenu na první snímky, které jsem v říjnu od posluchačů dostal a srovnám je s tím, co dělají teď, tak vidím ten neskutečný posun dopředu. Jsem na ně opravdu pyšný a jsem rád, že tihle pracovití a kreativní lidé mé názory a rady nejen poslouchali, ale hlavně si je brali za své a začali je využívat. Vnímám, že i pro ně to byl impuls k tomu, aby se nebáli nových věcí, o fotografii začali trochu jinak přemýšlet a věřím, že mnozí tak našli u sebe ten příjemný pocit, že mohou udělat radost i svému okolí. Přijďte se na výstavu podívat a uvidíte to sami,“ konstatuje závěrem Jakub Kožiál.

2017 05 U3V vystava Breda 5