2017 05 poeziomat 4

OPAVA – Dovolte nám začít hádankou: Je první v Moravskoslezském kraji, šestý v České republice a 12 ve světě. Už několik týdnů mluví dvěma desítkami hlasů, včetně hlasů ze Slezské univerzity. Co to je?

2017 05 poeziomat 5Pokud alespoň občas procházíte kolem Obecního domu v Opavě, tak určitě víte, že se jedná o poeziomat. Ti, kdo cestu těmito místy neměli, prozradíme, že se jedná o venkovní automat na poezii. Zkrátka takový bankomat, kde máte výběry zdarma, či jukebox, kam nemusíte vhazovat drobné. Vyberete si ze seznamu jméno, zmáčknete příslušné tlačítko, a pak už ven k vašim uším vylétnou verše…

Právě takový přístroj, připomínající ze země vyčnívající potrubí s knoflíky, stojí od čtvrtka 18. května v parku mezi opavským Obecním domem a “kamínkovým“ dětským hřištěm. Opavská kulturní organizace OKO do jeho paměti umístila práce celkem dvaceti básníků, tedy přesněji poezii dvaceti autorů úzce nebo vzdáleněji spojených s Opavou. Vedle již nežijících bardů typu Petra Bezruče, Josefa Kainara, Ludmily Hořké či Viléma Závady jsou v nabídce i ti aktuálně tvořící, např. Vít Slíva, Lenka Daňhelová, Jan Němček a další. Mezi nimi jsou také dva básníci, kteří působí na Slezské univerzitě v Opavě.

2017 05 poeziomat 2Prvním z nich je Mgr. Radek Glabazňa, M.A., Ph.D., se kterým se můžeme potkat na Ústavu cizích jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity. Studium v Anglii (anglická literatura a pedagogická praxe) ho nejen ovlivňuje v tvorbě tematicky, ale také se projevuje ve dvoujazyčných verších. Debutoval právě dvojjazyčnou sbírkou Teď ještě hlavou o střepy / It Only Takes Splinters in the Head (2010), letos vydal v opavském nakladatelství Perplex sbírku Reverb a právě z ní je i báseň, kterou můžete slyšet z poeziomatu. Svou tvorbu představil v Tvaru, v česko-polských sbornících Od słowa ke slovu a Opava-Ratiboř zpáteční a v almanachu Opava City / Poezie v otevřeném prostoru (2004). V Británii spolupracoval na dvou almanaších londýnského vydavatelství United Press. Příležitostně rovněž vystupuje s hudebním projektem Trakař, s nímž natočil CD Zapomenutá krajina (2010).

2017 05 poeziomat 1Druhým autorem je Mgr. Dan Jedlička, M.A., absolvent Slezské univerzity (1995), který poté studoval anglickou literaturu ještě v Brně a Liverpoolu. Také on pracuje na Ústavu cizích jazyků, kde se kromě pedagogické činnosti zabývá současnou britskou poezií a překladatelstvím. Patří k zakladatelům a je šéfredaktorem nezávislého nakladatelství Perplex, pro které připravil více než dvacet knižních titulů. Sám je také aktivním básníkem, debutoval v roce 2007 sbírkou Mimoběžky, jeho sbírka Sbohem malé nic z roku 2014 byla nominována na cenu Magnesia Litera 2015. V roce 2016 byl jedním ze tří českých finalistů mezinárodní literární soutěže Dresdner Lyrikpreis / Drážďanská cena lyriky. Externě spolupracuje s literárním časopisem Host, v němž má na starosti rubriku pro začínající autory Hostinec. Do poeziomatu byla zařazena báseň z jeho oceněné sbírky Sbohem malé nic.

2017 05 poeziomat 6Opavské “univerzitní“ básníky společně s ostatními uslyšíme z poeziomatu dva roky. Poté jeho zřizovatel nabídku kompletně vymění za novou.

První poeziomat se objevil podle nápadu Ondřeje Kobzy, autora projektu veřejně přístupných pian či šachových stolků v ulicích, v Praze v březnu roku 2015. Další pak vyrostly v České republice (např. Olomouc nebo Klatovy), Anglii, Rusku, Německu, Španělsku či Anglii, v roce 2016 “přeplul“ oceán a je také v americkém New Yorku. Celkem jich je dvanáct, nenovější má právě Opava. Na přípravě a realizaci projektu poeziomatu v Opavě spojili síly Opavská kulturní organizace a Slezské zemské muzeum. Kurátory básní a koordinátory celého projektu jsou dramaturg Jan Kunze z Opavské kulturní organizace a vedoucí Památníku Petra Bezruče Martina Klézlová.