2017 05 IF robocup1

Autor textu: Mgr. Kamil Matula

Opava – 25. května proběhl na Ústavu informatiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě 5. ročník soutěže v programování robotů pro studenty středních škol, Opavský ROBOCUP. Celkem se přihlásilo 33 mladých hochů a dívek z různých koutů Moravy a Slezska a dokonce i ze Slovenska, kteří zápolili o hodnotné ceny.

2017 05 IF robocup3Opavský ROBOCUP již pátým rokem pořádá Ústav informatiky a Výzkumný ústav centra excellence IT4Innovation Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě. Je to právě tým organizátorů z daného ústavu, který připravil zajímavý a znalostmi nabitý program v předsoutěžní části, a také úkol, v jehož vyřešení následně studenti středních škol z Moravy a Slezská zápolili. Hned na úvod měli možnost se seznámit i s technikou, se kterou v robotických laboratořích odborníci ústavu pracují, zejména pak s drony a roboty Khepera. Nemohl chybět ani humanoidní robot Hubert.

I letos se akce těšila velkému zájmu. I přesto, že jsou v soutěžní části prověřovány schopnosti v programování robotů, soutěž je koncipována tak, aby se jí mohl zúčastnit kdokoliv, a dokonce i ji vyhrát, aniž by měl předchozí zkušenosti.

Proto zazněly přednášky Dr. Lucie Ciencialové (Kouzlo algoritmů), Dr. Miroslava Langera (Programovací jazyk, jazyk, kterým se naučíte vyjadřovat), Mgr. Jiřího Martinů, Mgr. Pavla Martínka a Ing. Zbyňka Obdržálka (Programový kód – šém robotů). Studenti tak získali nové vědomosti, které posloužily i při řešení soutěžního úkolu. Každý student navíc dostal k dispozici robotickou kuchařku, která mu usnadňovala nalezení řešení.

2017 05 IF robocup4Tématem letošního úkolu byl průjezd robota Khepera IV dráhou mezi dvěma čarami s překážkou. Díky ukázce mohli studenti vidět cestu robota i naživo. Samotné programování probíhalo v prostředí Webots. Zadání to bylo sice nelehké, ale přesto se s ním soutěžící ze středních škol nakonec velmi obratně poprali. Nejúspěšnějšími řešiteli se stali Jan Juroška ze Základní školy a gymnázia Vítkov (1. místo), Zbyněk Gajcar, který zastupoval Obchodní akademii Kroměříž (2. místo), a Šimon Mozola z Obchodní akademie a Jazykové školy s právem SJZ v Přerově (3. místo). Výherci si odnesli hodnotné ceny, počínaje mobilem Samsung Galaxy A5 2017, dronem, powerbankou, flash diskem a tričkem soutěže.

Akce v takovém rozsahu by se neobešla bez pomoci sponzorů. Děkujeme proto společnostem ICZ, Beskyd spol. s r. o., Tipa, iBillboard, Certicon, GMC Software, Kvados Software Solutions a Triware IT Solutions, které svou podporou napomohly dalšímu úspěšnému ročníku soutěže. O ten se zasloužili také organizátoři, jmenovitě doc. Luděk Cienciala, Dr. Lucie Ciencialová, Dr. Miroslav Langer, Mgr. Jiří Martinů, Mgr. Pavel Martínek, Ing. Zbyněk Obdržálek, Hana Černínová, Bc. Ondřej Mazurek, Jana Tkačíková a Mgr. Kamil Matula.

Výsledky soutěže, chování robota vítěze soutěže i mnoho fotografií z akce lze najít na oficiálních stránkách soutěže nebo v albu na FB stránce Ústavu informatiky.