2017 06 Gesicka Dominika 05

LODŽ, OPAVA - Mezinárodní fotografický festival v Lodži každoročně pořádá soutěž Grand Prix Fotofestiwal, otevřenou fotografům z celého světa. Odborná porota, jejímž členy letos byli například Emma Bowkett z Financial Times Weekend Magazine, Sayaka Takahashi z tokijské galerie PGI, nebo Krzysztof Candrowicz, ředitel Fotografického trienále v Hamburku, letos vybírala z více než pěti stovek zúčastněných finalisty, jimž je během festivalu uspořádaná výstava nebo jejichž práce se promítají ve velkoplošných projekcích. Jenom jeden z nich nakonec dostává Velkou cenu.

Letos ji na slavnostním zahájení festivalu dne 1. června 2017 získala studentka 3. ročníku Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě Dominika Gesicka za mnohovrstevnatý cyklus barevných fotografií ze severských Špicberk Toto není skutečný život. Tři snímky z tohoto cyklu doprovázejí tento text.

2017 06 Gesicka Dominika 04Sama autorka o něm říká: " Je to místo, kde se nikdo nerodí a neumírá. Samozřejmě můžete zemřít kdekoli, ale nemůžete zde být pohřben, neboť bylo zjištěno, že tady se orgány nerozloží. Nemůžete se tu narodit, protože ženy se před porodem vracejí na pevninu. Nejsou zde kočky, stromy, ani světelné semafory. Není tu zábavní park, i když cirkus ano. V zimě je úplná tma, zato v létě slunce vůbec nezapadne. To místo se jmenuje Longyearbyen a je největší obcí a správním střediskem Špicberk. Je to také nejsevernější město na světě. I když je těžké považovat je za nejlepší místo k životu, mnozí mu propadnou na první pohled. Někteří lidé sem přišli na pouhé dva týdny a zůstali pět nebo i více let. Není však mnoho těch, kteří se usadí natrvalo. Někdy máte dojem, že sem lidé před něčím utekli. Že je to jen obranný manévr. Nejedná se o skutečný život." Sugestivní fotografie Dominiky Gesické, v nichž se střídají portréty, subjektivně pojaté dokumenty záběry krajin a architektury, už by představeny několikrát i u nás, například na velké výstavě Čtvrtstoletí. Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě 1990-2015, jež byla loni v létě uvedena v Galerii hlavního města Prahy, nebo v expozici Soukromá teritoria, která proběhla začátkem letošního roku v Domě umění v Opavě. Je to už podruhé, kdy Velká cena fotofestivalu v Lodži byla udělena studentce nebo studentovi ITF - v roce 2012 ji získal tehdejší student Tomasz Lazar.

Mezi letošními finalisty Grand Prix Fotofestiwal je také studentka 4. ročníku ITF Kaja Rata a doktorand ITF Michał Luczak, člen známé polské skupiny Sputnik. Ten obdržel i čestné uznání v soutěži o nejlepší fotografickou publikaci roku za autorskou knihu 11.41. 

2017 06 Gesicka Dominika 03

2017 06 Gesicka Dominika 02