Bakalářský odborný projekt Jasmíny Finkeové dostává rozměr skutečného festivalu v KUPE

sobota 10. června 2017 7:07 Autor: Martin Kůs

2017 06 Jasmna festival 4

OPAVA - Patříte mezi ty, kdo si myslí, že bakalářské práce či její praktická část jsou jen spisem bez využití, který je uložen kdesi v archivu, kde na něj jen pozvolna sedá prach? Pokud ano, tak právě pro vás jsou určeny řádky o tom, že dobře zvolená a udělaná práce si své využití najde.

Nejprve se ale vraťme o několik měsíců zpět. To se do ještě tehdy rekonstruovaného kulturního prostoru KUPE vydali společně se svým vedoucím Hasanem Zahirovićem studenti oboru Kulturní dramaturgie, aby si objekt prohlédli a vzájemně se seznámili s budoucím provozovatelem. Byla mezi nimi i Jasmína Finkeová. KUPE jí zaujalo, a tak si domluvila s Vladimírem Peringerem schůzku.

„Zajímala jsem se o možnost spolupráce, mohla jsem nabídnout zkušenost z organizace studentského divadelního festivalu Na cestě i ze spolupráce s divadelním souborem Dramkrou. Při našem rozhovoru se mi mimo jiné pan Peringer svěřil i s plánem festivalu, který by chtěl věnovat svému příteli, divadelníku, spisovateli a básníku Miloši Horanskému. A tak jsem se rozhodla tento jeho sen uskutečnit a zároveň ho použít jako náplň své praktické závěrečné práce. A tak jsem se do toho pustila,“ vzpomíná dnes Jasmína.

2017 06 Jasmna festival 2Dnes již absolventka Jasmína si sice na konci června půjde pro bakalářský diplom, ale nejtěžší úkol ji teprve čeká. V příštím týdnu od 13. do 17. června se uskuteční festival Pocta Miloši Horanskému, na kterém pracuje již od podzimu minulého roku. Během zpracovávání vize pana Peringera začala v KUPE vypomáhat při různých akcích a “sklidila úspěch“. V současné době je plnohodnotným členem užšího týmu, který celý provoz KUPE zajišťuje.

„V rámci přípravy festivalu Pocta Miloši Horanskému funguji jako hlavní organizátorka, ale to znamená, že prostě zařizuji vše, co je potřeba. Žádné funkce si v KUPE zatím moc nerozdělujeme, pokud se nejedná o kino či galerii“ svěřuje se už aktuálně Jasmína s tím, že musí ocenit profesionalitu, s jakou celý tým kolem pana Peringera k věci přistupuje: „Od studentského festivalu Na cestě, který byl pro mne i mé spolužačky prvním opravdovým křtem divadelní praxe, se tato práce dost liší. Musely jsme si na všechno přijít sami, udělat vše od A až do Z. Byla to opravdu potřebná zkušenost pro praxi. Nyní mám k ruce menší tým lidí, kteří se starají třeba o účetnictví nebo samotnou propagaci, to mi práci hodně ulehčuje. Zároveň vše neustále konzultuji s panem Peringerem, je to náš společný projekt. Také jsem měla snahu zapojit do průběhu festivalu studenty Slezské univerzity, ale ozvalo se jich jen pár. Zřejmě je to způsobeno koncem akademického roku. Proto chceme již teď promyslet možnosti spolupráce s oborem Kulturní dramaturgie pro rok následující.“ Jasmína dále upozorňuje na odlišnost komunikace oproti její předchozí zkušenosti, v tomto případě se totiž jedná o známé herce a ti mají své agenty, kteří jim plánují časové rozvržení práce. „Je to takový paradox, všechna tři představení jsou z jednoho divadla, ale o účasti na festivalu jednáme se dvěma agentkami a jednou produkční. Chtěli jsme dovézt také herce Vojtu Dyka s inscenací Pan Theodor Mundstock (pražského divadla Studio Hrdinů) a představení situovat do kostela sv. Václava, ale Dyk je momentálně opravdu velmi zaneprázdněný a nepodařilo se najít vhodný (volný) termín.“

2017 06 Jasmna festival 3Víc než půlroční práce však přinesla své ovoce. Diváci se tak mohou těšit na tři inscenace pražského Divadla Viola, které Miloš Horanský režíroval, výstavu fotografií herce Hynka Čermáka inspirovaných poezií Horanského nebo besedu s protagonistou festivalu. Mezi hosty se v Opavě objeví například Martin Hilský, Tatiana Vilhelmová, Bára Hrzánová a další.

„Věřím, že známé tituly ve spojení se známými jmény Opavany zaujmou a do KUPE přijdou. Navíc je to zaručeně kvalitní nabídka. Začínáme 13. června, v předvečer Horanského 85. narozenin, úvodní představení však nebude v KUPE, ale ve Slezském divadle, což je další ze symbolik festivalu – Miloš Horanský zde několik let působil. Teprve poté se dění přesune do KUPE a zůstane tam až do 17. června. Nás těší, že oslavenec bude na všech programech osobně přítomný. Samozřejmě ho čekají gratulace, květiny a minimálně dort,“ uvádí čerstvá absolventka Slezské univerzity.

Pro nový kulturně-umělecký prostor KUPE je festival první velkou akcí, kterou chce připomenout osobnost, která si naši pozornost jistě zaslouží. Jak už bylo naznačeno také proto, že ve druhé polovině padesátých let se jeho domovem stala právě Opava a Slezské divadlo. Pro opavské KUPE má i další rozměr:
„Chceme festivalem Miloši Horanskému poděkovat nejen za podporu KUPE, ale celkově za jeho přínos české kulturní scéně. Vybrali jsme termín jeho 85. narozenin, abychom je s ním společně oslavili. Miloš Horanský je pro mě osobně v mnohém příkladem a rád bych mu proto tímto festivalem za vše poděkoval,“ svěřuje se Vladimír Peringer, ředitel opavského KUPE. Na něj znovu navazuje Jasmína: „Také jsme podali Ministerstvu kultury ČR návrh na udělení Ceny Ministra kultury Miloši Horanskému. Pro tuto myšlenku se povedlo získat řadu dalších, především divadel, kde působil a tak teď čekáme, zda naše iniciativa bude vyslyšena i v Praze. To se dozvíme v říjnu.“

Z pohledu Slezské univerzity se ve festivalovém dění objeví i další jméno, a to doc. Jiřího Siostrzonka. Právě on se stane 14. června prostředníkem mezi návštěvníky a oslavencem, když se ujme role moderátora “kupácké“ talkshow Na vodárně s…, ve které si bude povídat právě s Milošem Horanským. Kompletní program festivalu, ve kterém tak mají prsty i lidé ze Slezské univerzity, si můžete najít na facebooku vodárenské věže KUPE.

2017 06 festival Horansky

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015