Daniela Pugliese z Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě je Vědkyní roku 2017

čtvrtek 15. června 2017 7:02 Autor: Zuzana Urbánková

2017 06 UF Daniela Pugliese 2

OPAVA - Kolik je čísel? Kde je horizont Země? Takové neobvyklé otázky si kladla v dětství Italka Daniela Pugliese. Dětská zvídavost, která má neobyčejnou sílu, v současnosti Danielu přivedla až titulu Vědkyně roku 2017.  Toto výjimečné a prestižní celosvětové ocenění získala v rodné Itálii za své vědecké zásluhy v oblasti astrofyziky od nadace UNESCO a světové kosmetické firmy L'Oréal.  

Postarala se tím o posílení dobrého jména svého i jména Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity v Opavě, kde působí na Ústavu fyziky. Do svého týmu ji zde přivedl před čtyřmi lety astrofyzik profesor Zdeněk Stuchlík.
„Daniela pracuje v našem Výzkumném centru teoretické fyziky a astrofyziky. Je to excelentní mladá vědkyně, která po studiu fyziky v Neapoli realizovala svou doktorskou práci na prestižním pracovišti, Univerzitě La Sapienza v Římě, a to pod vedením jednoho z tvůrců fyziky černých děr profesora Remo Ruffiniho. Seznámil jsem se s ní přes své kontakty v Oxfordu. Věděl jsem, že je výborná a že pracuje na podobné problematice jako já, tedy zkoumání prstencových akrečních disků kolem černých děr,“ uvedl děkan Stuchlík.

Sympatická Italka od Neapole klame tělem. Vypadá jako holčička, jíž by jen málokdo hádal šestatřicet let, stejně jako byste do ní neřekli velkou ctižádost a maximální zaujetí pro její vědecký výzkum v oblasti vesmíru. „Nyní pracuji na výzkumu rotace toroidálních struktur kolem černých děr, sleduji kolize prstenců kolem nich i energii, kterou uvolňují. Černé díry jako zdroj obrovské energie – to je to, co nás zajímá,“ uvedla Daniela  
S odpovědí na otázku, zda je žena – vědkyně v astrofyzice – výjimečnou, má doktorka Pugliese rychlou a jasnou odpověď: „Pohled na ženu jako něco ve vědě výjimečného je důsledkem kulturně-historického vývoje a stereotypů v myšlení.“

2017 06 UF Daniela Pugliese 3Dr. Daniela Pugliese, Ph.D. chce prozatím na naší fakultě zůstat a ve výzkumu u nás pokračovat. Před nedávnem získala prestižní juniorský grant Grantové agentury České republiky a spolu se svým týmem se bude v dalších letech věnovat výzkumům právě v oblasti relativistické astrofyziky.
Roli hraje i město Opava, které se jí podle jejich slov líbí. Oceňuje přívětivost jeho obyvatel, kteří jí prý vždy rádi pomohou. „Pracuje a žije se mi tady dobře i díky děkanovi Stuchlíkovi a kolegům, kteří se mnou na výzkumu spolupracují,“ dodala s úsměvem Daniele.

Děkan FPF Zdeněk Stuchlík má, jak se zdá, ve výběru zahraničních talentů – fyziků a astrofyziků - šťastnou ruku. Připomeňme například jeho „svěřence“ Itala Claudia Cremasciniho, autora nejlepší doktorské práce, která vznikla v roce 2013 na italských univerzitách, oceněného Anileho cenou.Velký úspěch zaznamenal také Arman Tursunov z Uzbekistánu, který  exceloval v ruském centru jaderných výzkumů Dubně. V sekci teoretické fyziky zvítězil s příspěvkem Strunová smyčka v zakřiveném časoprostoru a její astrofyzikální aplikace. Patří  mezi čtyři v Dubně oceněné české účastníky, přičemž tři z nich byli z pražských vysokých škol, Arman ze Slezské univerzity.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015