Studenti Institutu tvůrčí fotografie představili své projekty na mezinárodním fotografickém festivalu OstravaPhoto 2017

čtvrtek 22. června 2017 8:11 Autor: Ondřej Durczak

2017 06 ITF Ostrava 4

OSTRAVA, OPAVA - V Ostravě právě pobíhá mezinárodní fotografický festival OstravaPhoto 2017 na téma Jinýma očima – mezi jistotou a nejistotou. Zahájen byl 15. června a potrvá až do konce měsíce. V rámci festivalu se představují takové osobnosti fotografie, jako například Libuše Jarcovjaková nebo Iren Stehli. Své místo zde našly i fotografie a práce studentů Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Na festivalu vystoupí se svoji přednáškou také pedagog Institutu tvůrčí fotografie doc. Jiří Siostrzonek.

2017 06 ITF Ostrava 6Na druhém ročníku bienále mezinárodního fotografického festivalu OstravaPhoto 2017 prezentují své práce 30 fotografů ze sedmi zemí. Mezi nimi jsou také studenti Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, konkrétně Anna Grzelewska, Ondřej Durczak a Oldřich Malachta. Festival kromě výstav fotografií nabízí rovněž tematické přednášky a besedy, v doprovodném programu pak workshopy, komentované prohlídky s autory, promítání, portfolio reviews nebo burzu.
Ve středu 28. června od 17 hodin přednese pedagog Institutu tvůrčí fotografie doc. Jiří Siostrzonek, v rámci doprovodného programu festivalu, přednášku na téma Subjektivní interpretace uměleckých projektů. Hovořit bude o problematice analýzy fotografií a různých přístupech k interpretaci fotografických souborů. Přednáška proběhne v prostorech Menzy na ulici Reální v Ostravě.

Polská doktorandka Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě Anna Grzelewska představila na festivalu svůj dlouhodobý dokumentární cyklus s názvem Julia Wannabe. V něm autorka velmi vnímavým způsobem sleduje strasti i radosti dospívání své dcery. Grzelewska poukazuje nejen na náročnost tohoto životního období člověka, ale zdůrazňuje také univerzálnost tématu. Fotograficky využívá nejčastěji portrétní fotografii, citlivě pracuje s barvami, využívá vhodně přirozené světlo. Vernisáž výstavy proběhla v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Tento reprezentativní prostor zapůsobil kromě diváků také na autorku, když řekla, že je to zatím nejhezčí galerie, v níž vystavovala. Výstavu s fotografkou připravila pedagožka Institutu tvůrčí fotografie Dita Pepe.

2017 06 ITF Ostrava 1Citlivý dokumentární přístup prostřednictvím barevné fotografie využívá také student čtvrtého ročníku Oldřich Malachta. Portréty, nalezená zátiší a přirozené prostředí ekologického aktivisty Martena ze zapadlé a ekonomicky nejhůře prosperující oblasti Jeseníků zachycuje Malachta už několik let. Přináší tak osobitou zprávu o volbě zcela alternativního způsobu života člověka, který se do osamělé části přírody přestěhoval z velkého města a panelového domu. Fotografie jsou k zhlédnutí v prázdném komerčním prostoru na ulici Tyršova 20 v Ostravě.

Oproti Grzelewske a Malachtovi volil rozdílný způsob prezentace svého projektu doktorand Ondřej Durczak, který v ostravské galerii Fiducia nevystavuje vlastní fotografie, ale jakési zlomky a útržky své teoretické diplomové práce, kterou vytvořil na Institutu tvůrčí fotografie. Osobitým způsobem představují spolu s kurátorkou této výstavy Ditou Pepe oficiální produkci fotografických publikací o Ostravsku, které vycházely mezi lety 1945 až 1989. Kromě 66 obálek knih, které se Durczakovi podařilo dohledat a několika desítek dvoustránek různých titulů napříč celým totalitním obdobím, má divák možnost přímo v galerii prolistovat si i původní fyzické publikace.

Mezi hlavní organizátorky festivalu patří Alexandra Bočková a Lucia Petrůjová. Druhá jmenovaná je studentkou čtvrtého ročníku Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Lucia Petrůjová již pracovala na prvním ročníku festivalu v roce 2015.

2017 06 ITF Ostrava 2

2017 06 ITF Ostrava 3

2017 06 ITF Ostrava 5

2017 06 ITF Ostrava 7

2017 06 ITF Ostrava 8

2017 06 ITF Ostrava 10

2017 06 ITF Ostrava 9

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015