Petře Krhutové za univerzitu poděkoval rektor Pavel Tuleja

pondělí 26. června 2017 13:48 Autor: Martin Kůs

IMG 4438

KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK PUSTÍTE VIDEO

OSTRAVA, OPAVA – Na úvod dnešního kolegia rektora Slezské univerzity v Opavě poděkoval doc. Pavel Tuleja studentce Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Petře Krhutové za skvělou reprezentaci Slezské univerzity v Opavě a předal jí šek na mimořádné stipendium ve výši 10 000 korun, kterým chce podpořit nejen rozvoj nadané posluchačky, ale také přispět k tomu, aby se dobrý nápad dostal do skutečného života.

Petra se nijak netajila tím, že ji zájem pana rektora překvapil:
„Je skvělé, že náš nápad nezapadl a že si ho všiml třeba i pan rektor, který ocenil dosavadní snahu oficiálním přijetím a poděkováním, ale i udělením mimořádného stipendia. Moc mu za to děkuji, je to pro mne příjemné povzbuzení do další práce,“ konstatovala bezprostředně po převzetí kytice, děkovací listiny a šeku Petra Krhutová.

Protože se o všem už napsalo hodně řádků a nápad zaujal i média, připomeňme jen v krátkosti, o co jde.

Petra Krhutová, společně s Helenou Záleskou, posluchačkou Ostravské univerzity v Ostravě,  vymyslely a vyrobily cyklostan. Zkrátka přístřešek, který se snadno převáží a po postavení poskytne zázemí nejen dvěma cyklistům, ale i jejich kolům a další výbavě. Studentky svůj nápad přihlásily do soutěže čtvrtého ročníku ostravského akceleračního programu podpory podnikání Green Light - Startup Show 2017, který letos hostila Vysoká škola báňská - Technická univerzita v Ostravě. Z celkových padesáti sedmi přihlášených projektů se do finále dostalo jedenáct a mezi nimi nejvíce zaujaly dva - svítící kapalina a právě cyklostan. Hned od svého představení na soutěži vzbudil cyklostan velký zájem. To vše se stalo před několika měsíci.

Úspěch v soutěži se mezitím přerodil v podnikatelský záměr, který – jak se zdá – opravdu dojde své realizace. Zeptali jsme se proto Petry na aktuální stav věcí:

IMG 4430„V posledních měsících a týdnech došlo k velikému posunu. Získali jsme investici od amerického investora, kterou v nejbližší době přijmeme a v návaznosti na to se podařilo najít i výrobce stanu. Ten posun je především v tom, že už máme konkrétní termíny na další prototypy a můžeme tedy začít s prázdninovým testováním. Plánuje se sériová výroba a obě věříme, že na podzim začne předprodej,“ v krátkosti přiblížila aktuální vývoj Petra.
Souběh rozjezdu podnikání a současného studia je podle Petry docela náročný na čas. Nijak to nesnižuje fakt, že studuje kombinovaně, tedy dálkově, a nedochází na půdu karvinské fakulty denně. Studovat však bude i nadále. S připravovanou výrobou a prodejem musí také Petra s Helenou zařídit spoustu legislativních záležitostí. V běhu je patentové řízení, které by mělo ochránit nápady, jenž dělají cyklostan tak výjimečným, jakým bezesporu je. Snad i proto zatím drží svůj nápad v tajnosti. Jak se vše dořeší, spustí dívky marketingovou kampaň.

Legislativní kroky zabírají hodně času, ale přesto se prázdninového testování ujmou vynálezkyně osobně. Rozhodně však na to nezůstanou samotné:

„Jakmile budou hotové další prototypy, vyjedeme s Helenou do přírody, samozřejmě na kolech. Potěšil nás i zájem nadšených přátel a cyklistů vůbec s nabídkou pomoci a možnosti vyzkoušení cyklostanu v praxi. Mezi těmi, kdo mají zájem pomoci, je třeba skupina Wohnout, jejíž baskytarista Jirka Zemánek je vášnivý cyklista,“ konstatuje Petra s tím, že se ozývají i další zájemci na facebooku.
Právě na facebooku se již brzy začnou objevovat místa, kde budou testující s cyklostanem kempovat a kde tak bude možnost vše vidět na vlastní oči.

Na podzim by měla odstartovat kampaň na portálu Hit-Hitu, kde by měl začít i předprodej. Tímto způsobem vlastně také Petra a Helenou otestují, jaký zájem o jejich cyklostan vlastně bude. Dá se však předpokládat, že zájemců bude hodně:
„Máme zatím jednu variantu cyklostanu, ale v hlavách už máme i několik variabilních nápadů. Také se ozývají např. motorkáři, kteří by podobný stan rádi využili, a tak chceme zapracovat i na tom, jak ho uzpůsobit právě požadavkům motorkářů. Tady asi nepůjde motorky otáčet koly nahoru, ale zase mají stojánky, takže to bude v něčem jednodušší. Snad se nám povede vše vymyslet tak, aby byli majitelé motocyklů také spokojeni,“ naznačuje další podnikatelské plány Petra Krhutová.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015