OPAVA - Ukrajinský fyzik, doktor Roman Konoplya, hostuje nyní na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Jeho působení u nás bylo realizováno přes projekt MSK Posilování mezinárodní spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vědec pocházející z Ukrajiny se narodil v roce 1974, vystudoval fyziku a matematiku. Působil například na univerzitách v Cambridgi, Kyoto, Sao Paolo. V současné době působí v Německu na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu, na Institutu pro teoretickou fyziku.

Respektovaný fyzik je citován v řadě odborných publikací, přispívá do odborných časopisů, v jeho profesním životopisu nechybí řada kladných referencí jeho kolegů - renomovaných fyziků.

2017 07 UF KonoplyaDěkan Zdeněk Stuchlík, který k nám mladého ale již plně respektovaného vědce pozval, uvádí: „Doktor Konoplya dnes představuje jednu z vůdčích osobností v oblasti výzkumu chování perturbačních fyzikálních polí v blízkosti černých děr, neutronových hvězd i exotičtějších kompaktních objektů. Jeho výzkumy tzv. kvazinormálních modů gravitačních poruchových polí představují klíč k modelování dozvuků splynutí černých děr, jež jsou například zdrojem gravitačních vln pozorovaných v současnosti aparaturou LIGO. Tyto dozvuky jsou základním klíčem otevírajícím dveře k fundamentálním objevům, jež bude v budoucnosti umožňovat vznikající astronomie gravitačních vln. Výzkumné centrum teoretické fyziky a astrofyziky se začíná intenzívně zabývat tímto velice slibným novým směrem výzkumů a dr. Konoplya je nepochybně velkým přínosem při tomto významném rozšiřování výzkumných aktivit na FPF SU v Opavě.“

Dr. Roman Konoplya odpověděl na pár otázek:

1. What are you working on with the colleagues from the Institute of Physics in Opava?
I mainly investigate two topics devoted to black hole physics. The first one is analysis of various phenomena of radiation around black holes with special emphasis to the spectrum of gravitational waves which black holes emit.

The second topic is construction of black-hole geometries in alternative, non-Einsteinian theories of gravity. Both topics are important because they suggest theoretical tools, which are necessary to test the regime of strong gravity with the help of recent observations and, thereby, to answer a number of crucial questions about the nature of fundamental interactions.
Institute of Physics in Opava has strong records in analysis of particles' motion and accretion disks around black holes. Therefore, my collaboration here is a kind of synergy between construction of black-hole geometries, analysis of their spectra on one side and particles'/accretion disks motion in such geometries on the other side. For example, in a recent publication with Zdenek Stuchlik  [Phys.Lett. B771 (2017) 597] we have shown that the intrinsic link between particles' motion and black-hole spectrum is much more constrained then it was believed.

2. What do you consider to be your greatest work achievement?

I am most known for analysis of characteristic spectra and stability of black holes. My most cited non-review publication (around 270 citations) develops a useful analytical tool to quantify the frequencies at which a black hole emits gravitational waves, but i do not think that it is my most interesting paper and usually what i do last is always "my greatest achievement" :).

3. How do you like Opava?

I think that Opava is an excellent city for an academic work. It is comfortable and not big. I love cities where you do not need to spend hours for transport and can simply walk instead. After all, walking in Opava is very pleasant, because of great number of really beautiful buildings.

FOTO: Jiří Dobrý