Na Filozoficko-přírodovědecké fakultyv Opavě hostuje astrofyzik Jorge Ovalle z Venezuely

pátek 14. července 2017 9:00 Autor: Zuzana Urbánková

2017 07 prof. Jorge Ovalle

OPAVA - Významný profesor fyziky gravitace a fyziky vysokých energií Jorge Ovalle v současné době hostuje na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, a to od června do září 2017.

Přijel na pozvání děkana Zdeňka Stuchlíka, který uvádí: „Výzkumné centrum teoretické fyziky a astrofyziky se dlouhodobě věnuje výzkumu projevů alternativních modelů gravitace ve fyzice černých děr i dalších extrémně kompaktních objektů. Jedním z nejzajímavějších směrů jsou bránové modely inspirované Strunovou teorií. Profesor Ovalle je jedním z předních světových expertů na problematiku gravitačního kolapsu v bránových modelech. V současnosti se zabývá také velice provokativním problémem možných supozičních řešení nelineárních rovnic Einsteinovy teorie gravitace. Nepochybuji o tom, že spolupráce s profesorem Ovalle bude významným stimulem pro rozvoj našich výzkumů v oblasti bránových modelů.“

Jorge Ovalle se narodil v chilském San Felipe, kromě rodné španělštiny hovoří anglicky a italsky. Doktorské studium absolvoval na Univerzitě Simona Bolívara v Caracasu ve Venezuele V rámci své postdoktorandské praxe působil v USA, na Univerzitě v Marylandu, Jako profesor pak působil na již zmíněné Univerzitě Simona Bolívara v Caracasu a na Naresuan University v Thajsku.

Jeho profesní životopis je pestrý. Kdo by měl zájem, může si o tomto charismatickém vědci přečíst na internetu dlouhé stránky plné informací. Vybíráme jen pár údajů: Jorge Ovalle získal za svou dosavadní profesní kariéru řadu ocenění, jen za posledních pět let se jeho jméno jako autora objevuje v desítkách publikací a odborných časopisů, poskytl rovněž řadu rozhovorů určených vědecké komunitě i laické veřejnosti, podílel se na mnoha projektech a vědeckých výzkumech, organizoval vědecké konference, semináře a workshopy.

Je autorem vědeckých knih, mezi něž patří například tituly nazvané "Za Einsteinovou gravitací.  Přístup minimální geometrické deformace " či "Oddělení gravitačních zdrojů v obecné relativitě: od dokonalých až po anizotropní kapaliny".

Profesor Jorge Ovalle nám odpověděl na pár otázek:

What are you working on with the colleagues from the Institute of Physics in Opava?
We want to implement a new tool to solve Einstein field equations for stellar distributions. This new tool is related with an old and open problem which has to do with superposition of solutions in General Relativity. In our approach, that superposition is possible by decoupling gravitational sources in general relativity.  The aim is to find, among other things, new black hole solutions and new physically acceptable interior solutions for self-gravitating stellar systems.
 
What do you consider to be your greatest work achievement?
In the extra-dimensional context of the braneworld, I developed an approach named "Minimal Geometric Deformation" (MGD), which
has proven to be useful, among other things, to derive exact and physically acceptable interior solutions to Einstein equations, to study micro black holes, to prove, contrary to previous claims, the consistency of a Schwarzschild exterior  for a spherically symmetric self-gravitating system made of regular matter in the brane-world, as well as the correspondence between sound wave s in a de Laval propelling nozzle and quasinormal modes emitted by brane-world black holes.
I recently proved that the MGD approach represents the first simple, systematic and direct approach to decoupling gravitational sources in general relativity.

How do you like Opava?
For me Opava is the perfect city to live and to develop an academic career as well. I can walk from my flat to the university through a beautiful park, the city is very safe and not expensive at all. The people on the street are always willing to help you, they are very friendly and polite. Beers are exquisite and cheap, there are beautiful women everywhere, so what else can we ask for?

FOTO: Jiří Dobrý

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015