2017 07 Jan Juchelka 02 

PRAHA - Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Komerční banky se od srpna 2017 stane absolvent Slezské univerzity v Opavě Ing. Jan Juchelka (1971). Po šestnácti letech, kdy banku z nejvyššího postu řídili výhradně francouzští manažeři, se tak do čela této instituce vrací Čech.  

Absolvent bohumínského gymnázia nastoupil ke studiu na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné hned po jejím založení v roce 1990. V roce 1993 získal bakalářský a v roce 1995 inženýrský titul v oboru Ekonomika podnikání v obchodě a službách. Je tedy jedním z prvních dostudovaných magistrů v historii této fakulty. V době studia ještě pracoval v soukromé sféře, hned po jeho ukončení však nastoupil do Fondu národního majetku České republiky. V letech 2002 až 2005 byl předsedou jeho výkonného výboru. V roce 2001 právě Fond národního majetku připravil a realizoval prodej většinového podílu v Komerční bance, který nakonec koupila francouzská bankovní společnost Société Générale, jejíž podíl v bance dnes činí 60,3 procenta. Jan Juchelka v té době rovněž působil jako člen dozorčí rady KB.

Do Komerční banky nastoupil Juchelka v únoru 2006 na pozici ředitele pražské obchodní divize korporátního bankovnictví. Od dubna 2006 zastával pozici člena představenstva zodpovědného za řízení úseků top corporations a investičního bankovnictví. Od srpna 2012 pracoval v centrále Société Générale v oblasti Korporátního a Investičního bankovnictví, kde jako seniorní bankéř měl zodpovědnost za korporátní klientelu v regionu střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky. Od srpna 2017 se stane novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Komerční banky, kde nahradí Alberta Le Dirac’ha.

2017 07 Jan Juchelka 01„Mám velkou radost, že se po pěti letech vracím do banky, která je silnější než kdy dříve a dlouhodobě zůstává stabilní součástí českého finančního sektoru. Za dobrou kondicí Komerční banky vidím spokojené klienty a profesionální práci všech zaměstnanců v čele s Albertem Le Dirac’h, bankéřem roku 2016. Během následujících let bych rád přispěl k dalšímu rozvoji Komerční banky v období dynamických změn klientského chování, intenzivní digitalizace a zesilující regulace. Věřím, že se nám společnou prací pro klienty podaří potvrdit vůdčí roli Komerční banky na českém bankovním trhu,“ uvedl ke svému návratu do Prahy na webových stránkách Komerční banky Jan Juchelka.

Komerční banka je třetí největší bankou působící v České republice (srovnání podle velikosti aktiv), která poskytuje klientům komplexní služby v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. Více než sedm tisíc zaměstnanců Komerční banky pečuje o jeden a půl milionu klientů, kteří mohu využít rozsáhlé sítě cca 350 obchodních míst v celé republice a na 600 bankomatů.

Komerční banka byla několikrát vyhlášena jako "Banka roku". Od roku 2001 je součástí francouzské bankovní skupiny Société Générale, která je pátou největší v eurozóně a na 93 000 jejích zaměstnanců obsluhuje kolem 19 miliónů individuálních klientů na celém světě.

Zpracováno podle podkladů ČTK a Komerční banky. Foto: ČTK a Komerční banka