Darkovičky mají opravený svůj historický pohřební vůz, kondici mu vrátil Martin Polášek

středa 23. srpna 2017 7:07 Autor: Martin Kůs

2017 08 Polasek 14

DARKOVIČKY - Martina Poláška jsme ještě donedávna potkávali jako studenta i přednášejícího na Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě. Dnes už své znalosti uplatňuje jako restaurátor Slezského zemského muzea, ale univerzitní studenty i nadále podporuje při přípravě jejich závěrečných prací. Hlavně se však věnuje tomu, co umí - restaurování paměti naší historie. A tak nepřekvapí, že v sobotu 19. srpna byl také na dožínkách v Darkovičkách, kde byl představen opravený pohřební vůz z roku 1937. Martin je právě tím, kdo vůz opravil do stavu, jaký měl před osmdesáti lety.

2017 08 Polasek 1„Pohřební vůz byl zakoupen v roce 1937 za cenu 6 400 korun tzv. kapličkovým výborem a to za významné finanční pomoci prakticky všech občanů Darkoviček. Jedná se o vůz tažený dvěma koni, který pro Darkovičské vyrobila kolářská firma Čichoň v Petřkovicích,“ nejprve nás v krátkosti seznámil s historií vozu ředitel Muzea Hlučínska Mgr. Metoděj Chrástecký.

Vůz sloužil nejen zesnulým občanům Darkoviček, ale podle pamětníků byl zapůjčován i do jiných obcí. V “aktivní“ službě byl až do poloviny sedmdesátých let, ale podle pamětníků naposledy ke svému účelu vyjel v roce 1986. Poté byl odložen do stodoly a už se nepoužíval. V roce 2006 ale stodolu koupil nový majitel a vůz se musel odstěhovat do Hlučína, kde byl deponován v archivu Muzea Hlučínska. Lidé jej vídali jen příležitostně, například na Slezské muzejní noci v roce 2012. V roce 2017 pak bylo rozhodnuto o jeho rekonstrukci a ta byla zadána právě Martinu Poláškovi.

2017 08 Polasek 3„I když se o něj relativně starali, vůz stojící dlouhé roky ve stodole, kde zejména vlhko neprospívalo kovovým a dřevěným částem, a poté několik let ve skladu, na první pohled nevypadal zrovna pěkně. Po prvotním očištění jsem ale zjistil, že není tak beznadějně zničený. I tak bylo dřevo na mnoha místech poškozeno, popraskáno i nenávratně deformováno. Své udělal i mastný usazený prach, prosycený skelnou vatou. Kovové díly byly zkorodované, jedno péro prasklé, čalounění znečištěné a poničené hlodavci, za své vzalo i lakování nebo zlacení,“ vzpomíná na začátek restaurování vozu Martin Polášek.

Práce na opravě vozu začaly letos v dubnu a zabraly několik měsíců. Poškozené díly musel restaurátor opravit a zakonzervovat, některé dokonce vyrobit znovu podle těch původních. Nově se muselo vyrobit i veškeré čalounění. Na závěr už byl jen nanesen nový černý lak a opraveno kompletní zlacení.  Vzhledem k tomu, že vůz je muzejním exponátem, muselo být k práci přistupováno co nejméně invazivním způsobem. Nakonec byl na střechu vozu opět nasazen zlacený anděl a vůz opět vypadá jako by jej včera do Darkoviček přivezli poprvé.

„Pokud to bylo jen možné, využíval jsem původní materiály a používal i postupy, jaké se používaly v době výroby vozu. Nejnáročnější bylo opravit sošku anděla, který je umístěný na střeše vozu, a kterého nejspíš poškodil nějaký náraz. Z toho, jak se to povedlo, mám asi největší radost,“ uvádí ke svému dílu Martin Polášek.  

Že se mu to vše opravdu povedlo, ocenili sami občané Darkoviček, kteří přicházeli na dožínkovou mši a kteří si restaurovaný vůz mohli prohlédnout před zdejší kaplí. Zejména ti starší si tak vzpomenuli na své rodiče či příbuzné, které na poslední cestě tímto vozem doprovázeli. Jiní oceňovali preciznost, s jakou Martin ke své práci přistoupil. Zkrátka všichni se shodli, že do Darkoviček se vrátil kus jejich historie.

Jak se zdá, další osud už bude k tomuto historickému artefaktu příznivější. Martin Polášek mu vrátil kondici a občané a vedení Darkoviček pro něj chystají důstojné místo v plánované přístavbě kaple sv. Panny Marie Nanebevzeté, kde si jej za nějaký čas můžete prohlédnout i vy.

2017 08 Polasek 5

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015