2017 04 nboj uvod 1

SVĚT, OPAVA – Slezská univerzita v Opavě, respektive její Matematický ústav v Opavě, se stane hostitelem opavského “moravskoslezského“ kola Íránské geometrické olympiády.

Íránská geometrická olympiáda (IGO) je matematická soutěž pro žáky základních a středních škol z celého světa – minulý rok se zúčastnili soutěžící z více než třiceti zemí, tento rok se účastní dokonce více než 40 zemí. Už druhým rokem se IGO koná i v České Republice, kde je vedle Opavy druhým soutěžním centrem Praha a její MFF UK. Dohledem nad regulérností a dozorem opavského kola byli opět pověřeni posluchači Ústavu matematiky v Opavě pod odborným vedením doc. Jany Kopfové. V českých podmínkách se celá soutěž (zadání i řešení) samozřejmě odehrává v češtině, íránsky se kvůli geometrii nikdo učit opravdu nemusí.

Klání mladých matematiků se v Opavě uskuteční ve čtvrtek 7. září 2017 v budově Na Rybníčku 1 od 9 hodin ráno.

Soutěžící budou mít za úkol během čtyř a půl hodiny vyřešit pět příkladů z geometrie, správné řešení každého jim přinese osm bodů. Obtížnost úloh je odstupňovaná podle čtyř věkových kategorií – mladší, tedy 7. a 8. třída ZŠ nebo odpovídající třídy gymnázií, střední, neboli 9. třída ZŠ, nebo kvarta a 1. ročník SŠ a starší, což jsou posluchači 2. a 3. ročníku SŠ. Čtvrtou kategorií je tzv. otevřená, povolená pro řešitele bez omezení věku.

Jen pro doplnění: Minulého ročníku 2016 v České Republice se soutěže IGO zúčastnilo celkem 48 soutěžících v Praze a Opavě a po světě to v 31 zemích bylo celkem 2 500 účastníků. Geometrickému světu jednoznačně vládli Číňani, kteří obsadili první čtyři příčky. V první desítce pak byli také čtyři Rusové, jeden Peruánec a jeden Nigerijec. Nejlepší Čech Martin Foh (bohužel pořadatelé neudávají místo působení, jen stát) byl na 42. místě.

Další informace naleznete zde: http://mks.mff.cuni.cz/igo.php