Slezska univerzita 22

"Nemusíte mít nutně hudební vzdělání ani pěvecké zkušenosti. Stačí, že rádi zpíváte, máte chuť se přidat a vše potřebné se u nás naučíte."

OPAVA - S touto výzvou všem, kteří mají chuť si zazpívat (a také se leckam podívat), se na studenty i ostatní pracovníky Slezské univerzity obrací stávající členové Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity v Opavě. Toto těleso, které univerzitní život v Opavě a Karviné provází prakticky od chvíle jeho založení, opět vstupil doprovázením připomínky událostí 17. listopadu na opavském náměstí Slezského odboje do své nové sezony. A protože jeho část tvoří studenti, kteří po úspěšném ukončení univerzity svoji alma mater opouštějí, hledá sbor nové posily.

2017 11 plaktsboru nabor„Přijďte se nezávazně podívat na některou z našich zkoušek, které se konají každé úterý od 18 hodin v učebně R1 prvního patra budovy rektorátu (Na rybníčku 1 Opava). Případně se můžete obrátit na sbormistryni Mgr. Vladimíru Vašinkovou nebo organizačního vedoucího sboru, PhDr. Petra Vojtala," vzkazují zájemcům ze sboru.

Také letos čeká v rámci adventních dní sbor několik zajímavých koncertů, především v kostelech na Opavsku, vyloučena není spolupráce s jinými pěveckými sbory a pokud budou hvězdy příznivě nkaloněny, podívá se na jaře opět do zahraničí. 

Komorní pěvecký sbor Slezské univerzity v Opavě je účelovým zařízením univerzity. Iniciativu k jeho založení na podzim roku 1990 vyslovil PhDr. Artur Sommer s myšlenkou, že sborový zpěv a hudba vůbec by měly být pro vysokoškolské studenty protipólem hodin strávených v posluchárnách, časem relaxace a setkávání. K odborné spolupráci tehdy pozval renomovaného opavského sbormistra MgA. et MgA. Petra Škarohlída, který sbor vedl 18 let.
První veřejné vystoupení Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity se uskutečnilo 29. června 1992 v kostele sv. Ducha v Opavě. V samých počátcích tvořilo sbor dvanáct zpěváků – proto označení „komorní“ v názvu. Postupně však zájem o působení v něm rostl, stejně jako rostl jeho věhlas a úspěchy na domácí i mezinárodní hudební scéně. Přesto, že počet členů se rok od roku mění, dnes na pódium nastupuje okolo dvaceti zpívajících. Jeho členy jsou stabilně univerzitní studenti, absolventi či pracovníci, jež pojí láska k hudbě a radost ze zpěvu. V současné době jej umělecky vede sbormistryně Vladimíra Vašinková.

Ve svém repertoáru má sbor více než stovku skladeb z naší a světové pokladnice hudby od středověku po současnost, v pestré paletě udržuje vyrovnaný poměr písní duchovních, lidových a autorských, od klasické hudby po jazz a modernu, zpívaných vedle češtiny i v originálních jazycích hudebních děl – latinsky, italsky, německy, anglicky, polsky, francouzsky, španělsky, zulsky, katalánsky a slovensky.

Koncertoval a koncertuje nejen v Opavě a v Karviné, ale také v řadě dalších míst, tradičně se prezentuje na akcích pořádaných Slezskou univerzitou v Opavě, koncertech při příležitosti svátků, vánočních a velikonočních trhů, adventních koncertů atd. Sbor se rovněž může pochlubit řadou cen a ocenění z festivalů doma i v zahraničí (Španělsko, Itálie, Polsko a další). Sbor dosud vydal dvě CD – první v roce 2006, druhé pak v roce 2010. V prosinci 2016 pak sbor natočil společně s rektorem univerzity doc. Pavlem Tulejou novoroční přání všem studentům a zaměstnancům Slezské univerzity v Opavě.