2017 08 Smtal 4

OPAVA – Semináře z matematické analýzy věnované především oblasti diskrétních dynamických systémů nejsou na Matematickém ústavu Slezské univerzity v Opavě ničím neobvyklým. Zasvěceným bude vše jasné ve chvíli, kdy uvedeme, že jejich zakladatelem a dlouholetým vedoucím je prof. Jaroslav Smítal. Nezasvěceným pak prozradíme, že tento český matematik světového formátu je rovněž zakladatelem světově uznávané česko-slovenské školy diskrétních dynamických systémů.

Seminář, který se uskuteční ve středu 27. září v aule rektorátu univerzity, však bude trochu netradiční. Především proto, že na něm čeští i zahraniční matematici složí svoji poctu svému učiteli nebo kolegovi, prof. Smítalovi, který se letos v srpnu dožil krásných (a aktivních) 75 let života.

2017 05 Hantakova 3„Bude to sice seminář vědecký, ale vzhledem k tomu, že řečníci budou mít příležitost hovořit nejen o matematice, ale také o svém vztahu k profesoru Smítalovi, lze očekávat, že bude přece jen trochu odlehčený. Slovo dostane například zatím poslední, tedy nejmladší Smítalova doktorandka dr. Jana Hantáková, která pod jeho vedením úspěšně obhájila titul doktorky letos v červnu, nebo jeho přátelé a spolupracovníci, španělský matematik prof. Francisco Balibrea či rakouský matematik žijící ve Vídni prof. Ludwig Reich,“ uvádí k semináři jeho hlavní pořadatelka, doc Marta Štefánková.

Předtím, než v půl třetí po poledni zazní první slova o diskrétních dynamických systémech, odehraje se v aule při zahájení semináře ještě jedna mimořádně slavnostní chvíle Podrobnosti však zatím nebudeme prozrazovat.

2017 08 Smtal 2Podle ohlasů je mezi matematiky o seminář veliký zájem. Samozřejmě se jej zúčastní vědečtí pracovníci Matematického ústavu v Opavě, ale pozváni jsou i všichni ostatní kolegové z ústavu, v jehož čele stál po většinu času právě prof. Smítal. Chybět nebudou ani další čeští matematici a významně bude zastoupeno i zahraničí:
„Očekáváme okolo dvaceti mimoopavských hostů, především spolupracovníků a žáků pana profesora. Nebudou chybět zástupci Slovenska, mezi nimiž by se měl objevit také vůbec první Smítalův žák, prof. Ľubomír Snoha, který dnes působí na Fakultě přírodních věd Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde podle Smítalova vzoru rovněž založil vědecký seminář z dynamických systémů. Objeví se rovněž kolegové z Polska, Rakouska nebo Španělska,“ naznačuje, jaký zvuk má prof. Smítal a jeho škola za hranicemi doc. Štefánková.