Studentky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě se zúčastnily Letní školy archeologie

středa 27. září 2017 6:07 Autor: Zuzana Urbánková

2017 09 archeoloky2

OPAVA - Studentky Ústavu archeologie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Andrea Bartusková a Bára Vargová se o letních prázdninách zúčastnily Letní školy archeologie, pořádané Katedrou archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Stalo se tak díky spolupráci ÚA s nitranskou katedrou, v jejímž rámci byla Slezská univerzita jedním z partnerů projektu Letní školy.

„Na přelomu července a srpna jsme pracovaly na výkopových pracích na hrádku Peťuša a zřícenině Pustý Hrad u Zvolenu. Přesívaly jsme, kreslily, dokumentovaly, omývaly nálezy…dělaly jsme zkrátka vše, co archeologie vyžaduje a obnáší. Byla to zajímavá lokalita, v našem sektoru byl dříve například nalezen pražský groš Jana Lucemburského, železné nástroje včetně sekerky a další předměty z období středověku,“ uvádějí budoucí archeoložky, dnes studentky prvního ročníku na ústavu archeologie.

V lesní lokalitě poblíž Zvolena nebyly samy, v dalších sektorech pracovali jiní studenti. „Tato praxe nám hodně dala, byla motivací pro další práci, ukázala nám teorii v praxi. Také jsme nakonec byli skvělý dvanáctičlenný kolektiv, který si dokázal předávat zkušenosti. Příští rok bychom rády jely zase,“ uvádějí obě studentky.

Lokalita Pustého Hradu a jeho okolí je z archeologického hlediska atraktivní. Bádat sem jezdí studentky a studenti například z Čech, Slovenska, Německa či Maďarska.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015