2017 10 UI panska jizda 1

Tex: Mgr. Kamil Matula

OPAVA – ve čtvrtek 5. října 2017 proběhla v opavském multikině Cinestar premiéra filmu Blade Runner 2049. V rámci doprovodného programu tzv. Pánské jízdy byla součástí také ukázka robotů z laboratoří robotiky a představení možností studia na Ústavu informatiky.

Děj filmu Blade Runner 2049 (2017) se odehrává v nedaleké budoucnosti a navazuje na předchozí díl, úspěšný film Blade Runner natočený v roce 1982. Ve světě, jak jej nejprve ztvárnil režisér Ridley Scott a ve „druhém“ díle pak Denis Velleneuve, existují vedle lidí také roboti, tzv. replikanti, kteří jsou lidmi využíváni zejména při kolonizaci jiných planet. A právě téma robotů v současném světe bylo prezentováno odborníky z Ústavu informatiky v doprovodném programu akce.

2017 10 UI panska jizda 2„Ještě před zahájením oficiálního programu jsme měli možnost předvést návštěvníkům našeho humanoidního robota Huberta v předsálí kina, kde bylo nachystáno také občerstvení a přípitek. Pohybující se robot provádějící krkolomné holubičky všechny zaujal a kolem stolu se začali scházet filmoví nadšenci, se kterými jsme následně vedli diskusi o tom, jak Hubert vlastně funguje, a co nám může ‚hraní‘ si s roboty přinést“, říká Mgr. Jiří Martinů.

A dodává: „Hlavní část programu probíhala v sále. Mimo soutěží a tomboly jsme přišli na řadu také my. S Kamilem jsme dávali asi dvacetiminutový interaktivní rozhovor o tom, jak roboti mohou být nápomocni ve společnosti. Toho jsme využili k představení našich robotických laboratoří a možností, které s pozemními i leteckými roboty můžeme provádět. Neopomněli jsme představit možnosti studia na Ústavu informatiky, pořádání exkurzí a populárně-naučných přednášek.“

Film Blade Runner 2049 má na CSFD hodnocení 84 %. Závěrem rozhodně doporučujeme se na tento film podívat, ať už v kině nebo později v pohodlí domova. Přejeme příjemnou zábavu!