Zážitková pedagogika v Jeseníkách

čtvrtek 19. října 2017 8:16 Autor: Martina Vaculíková

2017 10 FVP zazitkova pedagogika 1

DĚTŘICHOV, OPAVA - Cílem metodické přípravy adaptačních kurzů metodou zážitkové pedagogiky je naučit studenty správně koncipovat adaptační kurzy. Kurz je financován v rámci projektu Prohlubování profesní připravenosti studentů pedagogických oborů, Fondu vzdělávací politiky MŠMT pro rok 2017. Výuka probíhá vždy netradičním způsobem, a to právě několikadenním pobytem konaným mimo prostory Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě. V letošním roce se studenti mohli podívat do prostředí Jeseníků, konkrétně do hotelu Starý mlýn.

2017 10 FVP zazitkova pedagogika 2Tento kurz vedou lektoři Letní prázdninové školy Lipnice Zbyněk s Kubou. Program je kombinací teoretické výuky i praktických cvičení. Studenti si sami na sobě vyzkouší, jaké to je absolvovat reálný adaptační kurz. A nejen že se dozví mnoho užitečných informací, ale také se více seznámí se svými spolužáky. „My studenty neučíme jednotlivé aktivity, ukazujeme jim, jak vytvořit celý kurz. Vždycky se řídím pořekadlem: dej člověku rybu a nasytíš ho na jeden den, nauč ho rybařit a nasytíš ho na celý život,“ uvedl jeden z lektorů. Z kurzu si studenti neodvážejí jen skvělé zážitky, ale také certifikát o absolvování kurzu, který mohou v budoucnu využít.

„Za sebe musím říct, že tento předmět ve mně zanechal největší dojmy. Pánové jsou prostě úžasní. Výuka má úplně jiný rozměr. Kladou důraz hlavně na praktické činnosti a se studenty hrají naprosto geniální hry, ale zároveň také osvětlí metodiku činnosti. Ani jejich výklad teorie vás nemůže nudit. Program je sice náročný a opravdu nabitý od rána do večera, ale stojí to za to! Jednotlivé aktivity vám ale neprozradím, abyste byli příjemně překvapení. Všem studentům můžu tento „béčkový“ předmět doporučit! Já sama bych ho hned ráda absolvovala znovu,“ zhodnotila studentka, která již kurzem prošla.

2017 10 FVP zazitkova pedagogika 3

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015