Fotografové nechávají nahlédnout do svého Vnitřního území

pátek 20. října 2017 8:28 Autor: Administrator

2017 10 ITF Berlin 1

BERLÍN, OPAVA - Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě vystavuje v České centru v Berlíně. Výstava potrvá v termínu od 20. října 2017 do 23. listopadu 2017. Vernisáž výstavy se konala včera, tedy 19. října v 19 hodin.

2017 10 ITF Berlin 2Ve všech evropských komunistických zemích existovaly až do pádu Berlínské zdi jenom dvě vysokoškolské katedry, na nichž bylo možno studovat samostatný obor fotografie: na Akademii múzických umění v Praze a na Vysoké škole pro grafiku a knižní umění v Lipsku.
V říjnu 1990, necelý rok po obnovení demokracie v Československu, se k nim jako třetí  přiřadil Institut tvůrčí fotografie na nové zakládané Slezské univerzitě v Opavě. Dnes je počtem 207 studentů zdaleka největší z devíti fotografických kateder a ateliérů na českých vysokých školách a poskytuje bakalářské, magisterské i doktorské studium. Mezi jeho absolventy a studenty více než třetinu tvoří cizinci zejména ze Slovenska a Polska a v menším počtu i z dalších států včetně Japonska, Itálie, Lucemburska či Německa (absolventkou školy je například úspěšná německá fotografka Stephanie Kiwitt).  Někteří z těch, kteří už získali výrazné postavení na mezinárodní scéně, jsou zastoupeni na výstavě Vnitřní území, jako například Dita Pepe, Anna Grzelewska Tereza Vlčková či Jan Langer, expozice však zahrnuje i práce dosud méně známých současných studentů.

2017 10 ITF Berlin 3Obecným tématem výstavy je vnitřní území. Osobní deníky, autoreflexe, identita, autoportréty, nejniternější pocity, intimita, partnerské vztahy, iluze i deziluze, rodičovství, euforie i deprese, stárnutí, osudy blízkých, hledání životních hodnot…. Mnozí západoevropští, američtí a japonští tvůrci jako Anders Petersen, Larry Clark, Nan Goldin, Nobuyoshi Araki a další už dávno s velkou otevřeností ukazují nejintimnější okamžiky svého života. Většina starších českých fotografů však až na malé výjimky, jaké tvořili třeba Zdeněk Tmej, Bohdan Holomíček a Libuše Jarcovjáková, nebyla ochotná mnoho prozrazovat ze svého vnitřního světa či z prostředí vlastní rodiny a nejbližších lidí. To se v tvorbě mladých tvůrců radikálně změnilo, jak to ukazuje i výstava Vnitřní území, zahrnující širokou škálu současných tvůrčích tendencí a množství fotografických žánrů od klasického portrétu přes subjektivní dokument až k inscenované fotografii.

Vystavující: Lenka Bláhová, Anna Grzelewska, Krystyna Dul, Roman Franc, Zuzana Halánová, Renáta Mia Köhlerová, Jan Langer, Dita Pepe, Daniel Poláček, Kama Rokicka, Petr Toman, Tereza Vlčková.  

Kurátoři: Vladimír Birgus, Ondřej Durczak, Josef Moucha, Václav Podestát

2017 10 ITF Berlin 4

2017 10 ITF Berlin 5

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015