2017 10 AVT foto z klipu 1

OPAVA - Videoklip studentky navazujícího magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba, Zuzany Mazáčové, k písni Forest Fire amerického rappera Astronautalise se americkému umělci natolik zalíbil, že jej zveřejnil na sociálních sítích jako oficiální. Video Zuzana natočila jako svůj absolventský snímek.

„Astronautalise jsem poprvé viděla v malém punkovém klubu Vrah v Rožnově pod Radhoštěm v roce 2011. Od té doby ho poslouchám skoro nonstop. Když loni vydal novou desku Cut the Body Loose, poslouchala jsem ji večer ve sluchátkách a říkala jsem si, že jako docela fajn. Jak přišla na řadu jedna z posledních skladeb s názvem Forest Fire, tak to ve mně ale najednou úplně hrklo – totálně mě to dostalo, hned na první poslech. Vleže se zavřenýma očima jsem před sebou náhle viděla obrazy. Z těch obrazů se poslech od poslechu tvořil ucelenější příběh, o kterém jsem všem básnila, že jednou ho prostě chci natočit. Ale věděla jsem, že na to potřebuju trpělivé lidi a hlavně dostatečné teplo, aby mi herci vlezli do řeky,“ svěřuje se Zuzana. A právě počasí způsobilo, že se první plánovaný termín natáčení musel zrušit – pršelo.

„Tehdy měl roli muže hrát David Depta z Divadla Gafa, který byl ochoten mi s projektem pomoci. Když jsme natáčení museli kvli dešti zrušit, byla jsem zoufalá, myslela jsem, že se to nikdy nepodaří. Ale řekla jsem si, že když už jsem nakoupila všechny rekvizity, že to prostě musím aspoň zkusit.“ A zkusila, divadelní sezóna už ale byla v plném proudu, a tak za Davida musel naskočit náhradník. „Večer před natáčením jsem přemluvila svého přítele Michala, aby do toho šel místo něj. Ráno jsem ho natřela na černo a jelo se. Neměla jsem žádný štáb, jen sebe, nejlepší kamarádku a přítele jako herce a ještě přítele od kamarádky, který mi asistoval tak nějak se vším, ačkoli nemá s filmařinou žádné zkušenosti. Nic jsem od toho předem nečekala, spíš jsem to brala jako pokus.“

Pokus vyšel, nakonec se povedlo natočit velmi solidní materiál, a tak se Zuzana pustila do náročné postprodukce. „Vymýšlela jsem různé možnosti střihu, koloringu a efektů. Pak jsem projekt nechala uležet a asi po dalších dvou týdnech jsem se odvážila výsledný klip poslat manažerovi Astronautalise, kterého znám z koncertů. Primárně jsem je prosila o licenci na hudbu, abych mohla klip zveřejnit on-line a použít ho jako absolventský film AVT. Co ale následovalo bylo nejen povolení klip kdekoli zveřejnit, ale navíc i informace, že Andyho video tak nadchlo, že by byl rád, kdyby se mohlo použít jako oficiální klip,“ popisuje Zuzana Mazáčová.

Po domluvě klip poskytla Astronautalisovu vydavatelství v USA a Evropě a o pár týdnů později interpret na své Facebookové stránce její projekt i s odkazem na YouTube představil:

„A couple of weeks ago, my manager got an email out of the blue from Zuzana Mazacova in the Czech Republic, with a youtube link attached. The video she made, was magical, and strange, and so beautifully shot, i felt it had to he shared. Artwork never comes out of the ether, work is created after a lifetime of inspiration, and technique piles up inside of you, and in some serendipitous conspiracy those two disparate worlds collide and some creation is pulled out of the rubble. It is rarely an easy process, and often so reliant on outside forces, and inspiration, that when i see my work has inspired someone else in their process, it is almost as thrilling as having created a piece on my own. I love knowing that my work excites people like this, and getting to share this with you is such a thrill. I hope you enjoy it as much as i did, and that it excites something in you!“

Videoklip Zuzany Mazáčové k písni Forest Fire amerického rappera Astronautalise