Deváťáci z Otické pozvali šesťáky Na Rybníček a poučili je o historii

středa 25. října 2017 10:42 Autor: Martin Kůs

2017 10 Oticka 2

OPAVA - Budova rektorátu Slezské univerzity v Opavě v ulici Na Rybníčku, tedy bývalé sídlo opavské posádky československé armády, Knihovna Petra Bezruče na Nádražním okruhu, Obecní dům v Sadech svobody a samozřejmě obchodní dům Breda, ještě nedávno impozantní dominanta Náměstí republiky. To byly opavské objekty, které se v úterý 24. října staly místem zájmu žáků šestých tříd Základní školy Opava – Otická ulice. Pozvali je sem jejich starší spolužáci – deváťáci.

2017 10 Oticka 1„Připravili jsme pro žáky šestých tříd akci, procházku Opavou, kterou jim chceme připomenout, proč slavíme 28. říjen jako den založení Československé republiky a ukázat jim také, jaký byl v prvních desetiletích dvacátého století život lidí a jaká to vlastně byla doba. Samozřejmě vycházíme z událostí první světové války a postupně žáky provázíme obdobím Československé republiky. K tomu jsme si v Opavě vybrali čtyři budovy, které byly tehdy postaveny, kde se se šesťáky setkáváme a máme pro ně připravenu nejen přednášku, ale také musí splnit různé úkoly,“ vysvětlila nám záměr celého snažení Agáta Krajíčková, žákyně 9. B., a jedna z pořadatelek akce.

Právě Agáta si společně se spolužačkou Kateřinou Jahodovou připravily v aule rektorátu pro celkem čtyři skupiny šesťáků poutavou přednášku o historii budovy č. p. 626/1, o armádě, jejíž posádka právě zde sídlila i o tom, že v současnosti patří Slezské univerzitě v Opavě. Poté se šesťáci rozdělili do čtyřčlenných skupinek a společně plnili krátký test, v tomto případě křížovku a kvíz, který byl koncipován ve stylu komiksu.

Na konci minulého školního roku přišly s nápadem založit akční skupinu žáků zástupkyně ředitele Hana Štellarová a speciální pedagožka Adéla Komárková. Mezi tehdejšími sedmáky a osmáky se našlo hned několik dobrovolníků, kteří začali vymýšlet a připravovat různé aktivity pro své spolužáky, které v tomto školním roce postupně realizují. Mimo jiné se před dvěma týdny měli žáci z Otické ve své škole Den s pejskem, kdy se nejen seznamovali se psy, péčí o ně a jejich výcvikem, ale také uspořádali společnou sbírku pro čtyřnohé kamarády v útulku.

2017 10 Oticka 3„Máme pravidelné schůzky a vymýšlíme různé nápady, co bychom mohli provádět jak ve škole, tak i mimo ni. A tak také padl nápad na dnešní akci a seznámení mladších dětí s první světovou válkou, vznikem republiky a dobou mezi válkami. Z naší třídy je v akční skupině celkem osm spolužáků, kteří se do všeho také zapojili,“ uvedla o činnosti akční skupiny Kateřina Jahodová s tím, že už teď připravují podobnou akci na květen, kdy chtějí stejným způsobem přiblížit spolužákům druhou světovou válku a její události na Opavsku.

Na “místě činu“ nechyběla ani Adéla Komárková, na které byla vidět spokojenost s tím, jak vše probíhá:

„Musím zdůraznit, že všichni, kdo se na realizaci dnešního dne podílejí, jsou dobrovolníci, kteří se do práce akční skupiny zapojili. Proto jsem opravdu ráda, že vše sami vymysleli a naplánovali, ale také, jak jim vše pěkně funguje. Kromě dnešní akce a již zmíněné akce sedmáků Den s pejskem nebo připravované akce ke konci druhé světové války, připravujeme i různé další nápady, které realizujeme především v rámci naší školy. Nicméně ne všechny aktivity jsou určeny našim žákům, jako příklad mohu uvést čtení seniorům v domově důchodců,“ doplnila Agátu a Kateřinu speciální pedagožka a vydala se na další z míst akce – do Obecního domu v Opavě.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015