Workshop Informatika v praxi na Ústavu informatiky, to byly dva dny v rukách odborníků z praxe

úterý 14. listopadu 2017 8:37

Autor textu: Mgr. Kamil Matula

OPAVA – 1. a 2. listopadu proběhl na Ústavu informatiky poprvé workshop nazvaný Informatika v praxi. Akce zaměřená převážně na studenty představila trendy, postupy a reálné problémy, které se řeší v praxi různých informatických povolání. Účastníci se vše dovídali z úst těch nejpovolanějších, zástupců úspěšných českých IT firem – Internet Billboard, Quadient a Edhouse.

2017 11 01 UI veda v praxi 1První dva listopadové dny jsme na Ústavu informatiky pořádali poprvé dvoudenní workshop Informatika v praxi. Studenti se zde seznámili s nejaktuálnějšími trendy, metodami a postupy, které se využívají v praxi na profesionálních IT projektech. A co víc, studentům tyto skutečnosti představili odborníci z našich partnerských společností Internet Billboard, Quadient a Edhouse. Někteří za námi dorazili z Opavy, další přijeli například z Olomouce a Zlína. Ve všech případech však zajistili velmi kvalitní, odborný program přizpůsobený studentům všech ročníků i oborů na našem ústavu. „Středeční i čtvrteční program byl velmi zajímavý a inspirující,“ říká studentka 3. ročníku oboru Informační studia se zaměřením na knihovnictví, Veronika Kociánová.

2017 11 01 UI veda v praxi 3Cílem této akce bylo právě přiblížení praxe studentům. Díky přednáškám mohli poznat, že informatické projekty, ať už menších nebo velkých společností, nevyžadují jen programátory, ale také další profese a zaměření. „Snažíme se naši výuku propojit také z praxí, aby studenti na vlastní oči viděli, že to, co se tady naučí, v praxi opravdu využijí. Navíc je to pro ně první kontakt se společnostmi, ve kterých by jednoho dne mohli pracovat,“ říká Luděk Cienciala, vedoucí Ústavu informatiky.

Všechny jmenované společnosti se zaměřují na trochu jiné projekty, díky čemuž bylo možné vyslechnout si přednášky o rozličných tématech. Firma Quadient se zabývá vývojem softwaru pro návrh, kompozici a produkci personalizovaných dokumentů v oblasti komunikace firem se zákazníky. Jejich zástupci Ondřej Havlíček, Jaroslav Halamka, Tobiáš Vondráček a Petr Šťovík se věnovali tématům Design pro interakci, nástroji Ansible, důležitosti Product Ownera, DX a Toolignu a vedli praktický TDD workshop.

2017 11 01 UI veda v praxi 2Lukáš Havrlant a Michal Perdek přednášeli o Event Sourcingu a nástrojích Vagrant a Docker. Oba jsou ze společnosti Internet Billboard, která pomáhá vydavatelům a inzerentům ve využívání reklamních prostor webu tak, aby byly obě strany spokojené, a to jednak vývojem specifických technologií, ale také osobním přístupem při implementaci nástrojů a následné včasné a bezchybné technické podpoře.

Ze společnosti EdHouse, která vytváří špičkový software pro řadu společností, a to například v oblasti mikroskopie pro společnosti FEI, finančnictví pro společnosti NCR nebo v oblasti specializovaných kontrolérů pro řízení provozu generátorů elektrické energie společnosti ComAp, přijeli přednášet Pavel Gavenda, Milan Řezníček a Ondřej Kašpar. Věnovali se automatizaci buildování v Javě, verzovacím systémům a komunikaci v týmech (i mezinárodně) a prakticky vedli workshop Vývoj aplikací v ASP.Net MVC (C#).

2017 11 01 UI veda v praxi 4Děkujeme všem přednášejícím za přínosný a poutavý program, jehož obsahovou stránku pro nás zajistili. A děkujeme také pedagogům a studentům Ústavu informatiky, kteří vždy zaplnili učebny B1 a B3 a se zájmem poslouchali a kladli relevantní dotazy. Pevně věříme, že se nám podobné akce podaří i nadále pořádat, abychom se mohli opakovaně setkávat a držet krok s praxí. Více o akci můžete sledovat také na sociálních sítích Ústavu informatiky – Facebook [odkaz: https://www.facebook.com/ustavinformatiky/], Twitter [odkaz: https://twitter.com/UI_Opava] a Instagram [odkaz: https://www.instagram.com/ustav_informatiky/] s #informatikavpraxi.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015