2017 11 O Wallo 2

OPAVA - Vážení slov a potěžkávání jejich významů, důležitost a hloubka emocionálních dopadů mateřského jazyka, připomenutí emočních vrstev v lidech (ať už se jedná o autory audiovizuálních děl anebo jejich diváky) i konkrétní ukázky práce na dabingových dialozích stihla režisérka Olga Walló během celodenního workhopu, který uspořádalo oddělení audiovizuální tvorby pro studenty uměleckých oborů. Studenti se tak mohli přesvědčit o tom, že dabing je mnohem komplexnější umění, než si do této chvíle mysleli.

2017 11 O Wallo 3„Byl to velmi inspirativní den, a to nejen pro studenty, ale i pro pedagogy. Navíc mě velice potěšilo zjištění, že na mnoho uměleckých věcí máme s paní Olgou a že to, co říkáme studentům na našich hodinách, mohou slyšet i od takové legendy. Závěrečná práce na smyčkách slavného Godardova filmu U konce s dechem pak byla doslova úchvatná. A studenti si na ní mohli velmi dobře sami vyzkoušet, co všechno by se mělo promýšlet při tvorbě a natáčení dabingových postsynchronů,“ konstatuje vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Monika Horsáková. „Je nesmírně přínosné, když ke studentům mluví o profesních věcech někdo jiný. Velmi inspirativní pro mě bylo doporučení Olgy Walló: ,Zkuste dýchat, jako dýchá vaše postava.’ Potěšilo mě, když hovořila o změnách rytmu řeči, neoposlouchaných synonymech, druhých významech. Věřím, že právě její energie mohla studentům napomoci uvědomit si odpovědnost tvůrce,“ vysvětluje pedagožka oddělení audiovizuální tvorby Irena Kocí a doplňuje, „Umění dabingu je mimo jiné o vciťování se do rolí, do duší druhých. I do sebe.

2017 11 O Wallo 1Při postsynchronech a nejen tehdy, protože nebudeme-li rozumět sami sobě, jak chceme tvořit uvěřitelné dramatické postavy? Nebudeme-li soucítit sami se sebou, jak se chceme dobrat pravdy o druhých?“

Praktické workshopy budou na oddělení audiovizuální tvorby pokračovat i v dalších týdnech. Na přelomu listopadu a prosince studenty čeká workshop tvůrčího čtení, psaní a literární adaptace či dílna digitální reklamy.

V druhém prosincovém týdnu pak workshop videomappingu pro pokročilé.