Studenti a absolventi Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě získali řadu cen v soutěži Czech Press Photo

pátek 24. listopadu 2017 8:31 Autor: Ondřej Durczak

2017 11 ITF czech press 5

Snímek Roberta Barca v kategorii Aktualita, single - Ano Erdoganovi, ne demokracii

PRAHA, OPAVA - Již tradičně se řada studentů a absolventů Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě zúčastnila prestižní novinářské fotografické soutěže Czech PressPhoto 2017 a podobně jako v minulých letech, i letos mnozí získali ocenění.

Mezinárodní porota vyhlásila dne 18. října výsledky 23. ročníku největší soutěže české novinářské fotografe Czech PressPhoto. Ze 7277 fotografií, které letos do soutěže poslalo 482 fotografů z České republiky a ze Slovenska, byli v každé kategorii nominováni tři nejlepší autoři.

Dne 21. listopadu pak byli na Staroměstské radnici v Praze vyhlášení definitivní vítězové z každé kategorie. Grant Prahy ve výši 100 000 Kč letos získal nedávný absolvent ITF Matěj Dereck Hard za svůj projekt Mé pražské bydlení. Porotce zaujal svou sérií, v níž hodlá vytvořit během jednoho roku přes padesát portrétů významných osobností, především z oblasti kultury. Zajímavostí je především využití prostředí jejich soukromých bytů. Divákovi tak Hard dává možnost poodhalení většinou skrytých identit slavných osobností skrze jejich vlastní motivy.

V kategorii Aktualita za jeden snímek to byl student prvního ročníku bakalářského studia Robert Barca. Ten byl oceněn snímek Ano Erdoganovi, ne demokracii, v němž s velkou mírou expresivity zachytil v Ankaře bouřlivé povolební oslavy spojené současně se změnou ústavy.

V kategorii Každodenní život získal první cenu za svou sérii Kameník student třetího ročníku bakalářského studia Pepa Dvořáček. Fotografoval v podhůří Krkonoš a zaměřil se na průmyslovou část této oblasti. Jeho soubor se skládá z diptychů s portrétem zaměstnance v průmyslovém prostředí a detailem nalezeného zátiší a vedle toho zařadil do svého cyklu Dvořáček také fotografie větších celků s krajinnými motivy. Barevnost chladného tónu jeho fotografií dodává určitou tajemnost a tvrdé podmínky zdejšího prostředí.

Za sérii s názvem Vesničané zvítězila v kategorii Portrét autorská dvojice Hana Connor & Filip Jandourek. Dokumentovali v bangladéšské Dháce zcela bezútěšné pracovní a životní podmínky lidí, kteří přišli do chaoticky rostoucí metropole z venkova s marnou nadějí, že se jim tam podaří zbohatnout. V sugestivním a úzkostném barevném dokumentu zachytili zdejší obyvatele i jejich nehostinné prostředí plné průmyslových exhalací.

Filip Jandourek zvítězil také v kategorii Příroda, věda a životní prostředí se single fotografií U břehu Burigangy. V jediné fotografii sugestivně ilustruje problematiku ekologie, klimatu, migrace a dalších aktuálních problémů Bangladéše. Jandourek fotografií poukazuje na nebezpečí, kdy se život stává noční můrou. Znamenitě tak přispívá k uvědomění si globální problematiky, která v budoucnu může postihnout další města.

V kategorii Lifestyle zvítězil se svou sérií absolvent ITF Vladimír Kiva Novotný. Ve své sérii zachytil prostřednictvím inscenované portrétní fotografii poslední podobu interiérů brněnského Janáčkova divadla v současné podobě. Zužitkoval znalosti současné módní fotografie a skvěle využil přirozeného prostředí herců.

Výstava vítězných i nominovaných snímků letošního Czech PressPhota na Staroměstské radnice na Praze bude otevřena denně až do 30. ledna 2018.

2017 11 ITF czech press 3

Matej Dereck Hard získal za za svůj projekt Mé pražské bydlení cenu Grant Prahy


2017 11 ITF czech press 2

Za sérii s názvem Vesničané zvítězila v kategorii Portrét autorská dvojice
Hana Connor & Filip Jandourek

2017 11 ITF czech press 1

Filip Jandourek zvítězil také v kategorii Příroda, věda a životní prostředí se single fotografií U břehu Burigangy

2017 11 ITF czech press 4

V kategorii Každodenní život získal první cenu za svou sérii Kameník student třetího ročníku bakalářského studia Pepa Dvořáček

2017 11 ITF czech press 6

V kategorii Lifestyle zvítězil se svou sérií absolvent ITF Vladimír Kiva Novotný

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015