2017 12 Petr Gavel Hrady 1

Snímek Petra Gavela zachytil atmosféru koncertu skupiny Mandrage. Foto: Petr Gavel

OPAVA - Z téměř devíti set fotografií (zveřejněných na jedenadvaceti stránkách, kdy na každé je sedm krát šest fotek), které do soutěže festivalu České a Moravské hrady poslali návštěvníci jednotlivých hudebních zastávek po celé republice, byly vybrány pořadatelem tři nejlepší snímky. Jeden z nich patří Petru Gavlovi, posluchači prvního ročníku oboru Multimediální techniky přednášeném na Filozoficko-přírodovědecké fakultě v Opavě.

Petr svůj snímek pořídil v Hradci nad Moravicí, kam se vypravil jako reportér časopisu iREPORT.cz. „Fotil jsem tam už loni, tak jsem vyjel znovu. Snažil jsem se zachytit jak kapely, tak diváky a festivalovou atmosféru. A také se bavil s pořadateli a ukazoval jim své snímky. Ti mi řekli o fotografické soutěži a vyzvali, abych tam něco poslal. Udělal jsem to,“ vrací se na festival Petr.

2017 12 Petr Gavel Hrady 2Petr poslal pět fotek a jedna z nich teď patří do trojice nejlepších snímků celého festivalu. Přesněji trojice snímků vybraných pořadatelem, čtvrtý vítězný pak vybírali svým hlasováním fanoušci na webu. Na Petrově fotografii je zachycena skupina Mandrage a cenou pro Petra je zajímavá trilogie Kmeny autora Vladimira 518 mapující české subkultury a spousta dalších "drobností" (viz snímek vpravo). Tu do soutěže věnovala společnost Red Bull a Petr si ji převzal ve čtvrtek 7. prosince. Jak říká, je to jeho vůbec první podobný úspěch.
„Já jsem zatím fotil hlavně muziku, především koncerty, které mi jsou srdečně nejblíže, ale také plesy, večírky nebo i svatby. Tohle bylo vůbec poprvé, kdy jsem nechal své snímky soutěžit a ono mi to hned napoprvé vyšlo. Když jsem si fotky přihlášené do soutěže procházel a viděl tam vedle fotek návštěvníků i snímky profesionálních fotografů, a tedy celkem velkou konkurenci, pustil jsem to z hlavy. Svůj úspěch sice nepovažuji za nijak významný, ale potěšilo mne to,“ říká k ceně Petr.

Zatímco pro jiného by se takový úspěch stal impulsem k dalšímu focení, u Petra jde teď fotografování tak trochu stranou. Jeho doménou se stala kamera a film. A může za to nám dobře známý Víťa Kanyza.
„Já jsem studoval v Ostravě bakalářskou elektrotechniku a informatiku, ale necítil jsem se tam moc spokojeně. Tam je všechno ve velkém a jste vlastně jen to číslo z indexu. Jednou jsem se bavil s Víťou o tom, jak tady v Opavě studuje a co tu dělá a on mne pro to nadchnul. Když jsem pak viděl, v jakých podmínkách a s jakým zázemím nových budov na Hauerově se tu studuje, neváhal jsem a z druháku v Ostravě jsem odešel a začal studovat na Multimediálních technikách. Rozhodlo o tom nejen vybavení a zázemí, ale také komornější rodinné prostředí a hlavně jména těch, kteří tu učí a která jsem už částečně znal dříve,“ vysvětluje své kroky Petr Gavel, který předtím, než si podal přihlášku do Opavy, si také našel nějaké práce zdejších studentů. A prý bylo rozhodnuto.

Petr by se jednou chtěl zaměřit na dokumentární film, lákají jej hlavně sociální témata. Teď ale aktuálně se spolužákem pracuje na svém prvním krátkém hraném filmu. O čem bude, to zatím nebude prozrazovat, ale slíbil nám, že ho pustí na červnové akci Open Day, na už tradičním oborovém ukončení studijního roku.