2017 01 OPF U3V olympiada2

KARVINÁ - Již třetím rokem pokračuje na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné oblíbený program Univerzity třetího věku Pohybové aktivity a zdraví.
V akademickém roce 2017/2018 měli účastníci možnost získat teoretické znalosti o kostře svalstva a mechanice pohybu, motorice člověka a habituální aktivitě nebo o interakci výživy a pohybových aktivit. V praktické části se senioři věnovali nordic walkingu, fitness cvičení včetně Fit balance, dokonce se naučili pohyby TAI-CHI a jogy.

2017 01 OPF U3V olympiada1„Ve skupině Pohybových aktivit se v tomto akademickém roce přidali ke sportujícím ženám i dva muži, kterých je mezi posluchači U3V doslova jako šafránu, “ informovala koordinátorka celoživotního vzdělávání Mgr. Dagmar Sohrová. Jak dále uvedla, v závěru roku 2017 obdržela od garanta programu PaedDr. Jiřího Helešice, Ph.D., následující zprávu:

„V závěru zimního semestru akademického roku 2017/2018 , v rámci pohybových aktivit účastníků Univerzity třetího věku, proběhlo předolympijské setkání sportovců “Phjong KARVINA”. Soutěžilo se v rychlobruslení, paralelním slalomu, curlingu a biatlonu. Jednotlivá družstva nominovala své zástupce do soutěží a vyhodnoceny byly i celkové výsledky. Hodnotné sportovní výkony v netradičních disciplínách, výborná atmosféra a soutěživý duch to vše bylo ke spatření 13. 12. 2017 v tělocvičně Na Vyhlídce v Karviné.“

A jak je možné, že se v tělocvičně „bruslilo“ a „lyžovalo“? Stačí poslouchat reakce samotných účastníků a hned bude jasno:

„Závěrečná olympiáda na  ukončení zimního semestru pohybových aktivit neměla chybu!"
„Byla to vydařená akce, nescházel soutěživý duch všech zúčastněných. Byl olympijský oheň (lucerna) i olympijská vlajka."
„Rozdělili jsme se do dvou  mužstev, která spolu soutěžila.  Disciplíny byly zajímavé."
„Bruslilo se tak, že  se závodníci postavili na kostky  nastříhané z koberce a klouzali na okruhu kolem tělocvičny, přičemž se měřil čas. Pokud závodník šlápl mimo kostku (brusli), musel udělat okruh navíc."
„Curling se spíše podobal petangu, koulely se různé míče včetně medicinbálů ke kuželce. Vyhrávalo družstvo, které mělo nejvíce přiblížení."
„V biatlonu jsme stříleli (házeli)  tenisovými míčky a shazovali kuželky. Pak jsme házeli kroužky a druzí museli chytit kroužek na tyčku."

„Všichni jsme si  to  užívali, mohutně si fandili a nechyběly vítězné pokřiky, bedna vítězů a vyhlašování a objímání vítězů."

Paní Jarmila Novotná shrnula zážitky a dojmy za celou skupinu:
2017 01 OPF U3V olympiada3„Bylo to moc pěkné, bojovné, udělané tak nějak na naše schopnosti. Já za sebe jsem ráda, že se mohu tak hýbat, jak to jde. Jak prohlásil jeden z nás: každý pohyb se počítá -  lepší než sedět.
Děkujeme Jiřímu Helešicovi jak za "olympiádu", tak za  vedení pohybových aktivit.  Hodnotíme, že se snaží nejen o udržení nebo i zlepšení naší fyzické kondice, ale snaží se procvičovat s námi  i postřeh a paměť. Hodiny jsou pestré,  vládne dobrá atmosféra a chodíme tam rádi.“