2018 03 napoleon 1
Foto: Alena Jedličková/Ústecký deník

PRAHA, OPAVA - Třináctá komnata Napoleonova. To je název nové publikace, která se objevila na českém knižním trhu. Za jejím zrodem stojí dvě jména – Marta Pavlíková z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu a Marian Hochel, bývalý kastelán duchcovského zámku, který také působí na Oddělení památkové péče a muzeologie Ústavu historických věd FPF v Opavě. Knihu autoři představili v sídle Národního památkového ústavu na konci ledna.

Publikace poprvé v České republice mapuje formování obrazu Napoleona I., nejpozoruhodnějšího francouzského císaře a vojevůdce, a jeho odraz ve fondech českých hradů a zámků. Všeobecně je Napoleon v naší zemi spojován s bitvou u Slavkova, ale památky na jeho pobyt či vojenské aktivity jsou součástí i řady jiných míst.

 „Napoleonské války dodnes připomínají němí svědkové doby, umělecká díla, produkty uměleckých řemesel, užité předměty či jakékoliv otisky lidské kreativity, tzv. napoleonika, a my si díky bohaté ikonografii, jejímiž jsou nositeli, můžeme vytvořit představu o událostech a osobnostech, které na přelomu 18. a 19. století hýbaly osudem Evropy,“ říká v rozhovoru pro týdeník Směr s Marian Hochel. Celý rozhovor si můžete otvřít z odkazu níže.

rozhovor pro týdeník Směr 


Práce na knize trvala autorům tři roky. Publikace Třináctá komnata Napoleonova je více než výstavním katalogem; vedle synteticky a analyticky zpracovaných kapitol nabízí podrobné ikonografické analýzy signifikantních napoleonik, dokládajících měnící se obraz Napoleona Bonaparta, jež je po staletí oblíbeným objektem sběratelství. Jedná se o recenzovanou monografii, která je výsledkem výzkumného úkolu podpořeného Ministerstvem kultury ČR.