Nový dokumet o Jindřichu Štreitovi míří do Opavy

pondělí 19. března 2018 6:50 Autor: Zuzana Urbánková

2018 03 28 Na telo KUPE

OPAVA - Na tělo. S podtitulem Obyčejný svět neobyčejného muže. To je název dokumentu o opavském profesoru fotografie, pedagogu Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě Jindřichu Štreitovi, který se zatím promítal jen v Praze a Olomouci, a nyní se chystá na svou “spanilou jízdu“ také do Opavy. Zhlédnout ho můžete ve středu 28. března 2018 v 18 hodin v kulturně - společenském prostoru KUPE (budova vodárenské věže u nádraží Opava–východ v Janské ulici).

2018 03 Na telo premiera 1Projekce celovečerního snímku se koná v rámci cyklu „O filmu jinak“ pod záštitou děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. Režisérka Libuše Rudinské v něm poodhaluje životní filozofii tohoto světoznámého českého fotografa. Diváci se ponoří do tajemství jeho vztahů s nejbližšími, s jeho okolím a budou také svědky událostí jeho života, a některých dramatických momentů dokonce i v přímém přenosu.

Uvedení bude přítomen hlavní aktér Jindřich Štreit i režisérka snímku Libuše Rudinská.

Na stránkách Muzea umění v Olomouci se pak můžeme o filmu dočíst (citujeme): „Film NA TĚLO byl původně zamýšlen jako pocta ke Štreitovým sedmdesátinám v roce 2016 a jeho hlavním tématem mělo být sepjetí fotografa s krajinou Sudet a jejími lidmi, kde Štreit celý život žije. Téma ale přerostlo autorku, která se díky dlouhému času stráveného přípravou a komunikací s fotografem rozhodla pro intimnější sondu do jeho života. S režisérkou pojí Štreita pětadvacetileté přátelství, a proto na tuto linku váhavě přistoupil a autorce pomalu dovolil dostat se mu pod kůži, ba přímo NA TĚLO.“

2018 03 Na telo premiera 2Na dokumentu, který vznikal tři roky, bude patrné plynutí času, to bude hrát zásadní roli ve vnímání příběhu, z něhož čiší místy až krutá beznaděj nad neúprosností onoho plynutí, jež bohužel nelze zastavit. Zub času poznáme nejvíce na svých blízkých, na proměně, kterou jim čas neúprosně uštědřuje. I my zde pocítíme onu nemilosrdnou pravdu o pomíjivosti a limitu našich životů a proto se film celou dobu zabývá smyslem života, tím, co po sobě chceme zanechat a pro co má smysl žít. Nejde zde ale o těžký ani nijak náročný příběh, který by diváka usazoval hluboko do sedadla. Už ze samé podstaty člověka, o kterém dokument pojednává, to ani není možné. Film je protknutý humorem a radostí ze života a právě na pozadí vážnosti nabízí příjemný intimní, místy až dechberoucí zážitek.

Fotografie jsou z premiéry filmu v Olomouci a zachycují Jindřicha Štreita s režisérkou Libuší  Rudinskou. Foto: Ondřej Durczak

 


 

Těm, kdo by snad netušil, kdo je Jindřich Štreit, jsou určeny tyto řádky:

treit JindichJindřich Štreit (* 5. září 1946 Vsetín) je mezinárodně známý český fotograf a pedagog. Zaměřuje se na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic. Ženatý je od roku 1971, manželka Agnes, dcera Monika. Jeho hlavním tématem je vesnice, ale věnoval se také těžké práci v továrnách (knihy Lidé třineckých železáren, Vítkovice, Ocelový svět) a mnoha sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, starých lidech, cizincích, kuřácích, lidech bez domova.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015