2018 03 UF fyz olympiada

OPAVA - Na Filozoficko-přírodovědeckou fakultu (FPF) Slezské univerzity v Opavě zavítá dvacítka nejlepších astrofyziků – středoškolských studentů. Od středy 21. do pátku 23. března 2018 se zúčastní Ústředního kola Astronomické olympiády (AO) v kategorii AB, jež je určena studentům třetích a čtvrtých ročníků středních škol. Na její organizaci se opět podílí Ústav fyziky, který dvacítce finalistů této prestižní soutěže zajistil program a poskytl zázemí.

Záštitu nad tímto ústředním kolem převzal stejně jako v předchozích letech děkan FPF Zdeněk Stuchlík, fakulta soutěž podporuje rovněž finančně.

Cílem AO je vyhledávání talentovaných žáků a rozvíjení jejich odborného růstu. Soutěž se člení do jednotlivých kol a věkových kategorií. Nejmladší věková kategorie (GH) je určena pro žáky 6. ročníků základních škol a 1. ročníků osmiletých gymnázií, nejstarší věková kategorie (AB) pro žáky 4. ročníků středních škol, 8. ročníků osmiletých gymnázií a 6. ročníků šestiletých gymnázií.

Astronomická olympiáda probíhá ve třech kolech. První kolo je školní, druhé krajské (korespondenční) a třetím je celorepublikové finále, které je prezenční. A právě jeho dvacet účastníků, studentů třetích a čtvrtých ročníků středních škol z tuzemska, kteří uspěli v krajských kolech, přijede tento týden na naši fakultu.

Připomeňme, že naši fyzikové se na pořádání AO na naší fakultě podílejí od roku 2016. Na počátku této aktivity stál pedagog, vědecký pracovník Ústavu fyziky a proděkan Tomáš Gráf, který patří do čtyřčlenné Ústřední komise AO České astronomické společnosti (ČAS). Tato společnost je spolu s ÚF a ministerstvem školství hlavní organizátorkou celé akce. Tomáš Gráf s ostatními kolegy z ČAS a vítězi minulých OA rovněž spoluvytváří zadání úloh.

Osm účastníků, kteří tyto úlohy vyřeší nejlépe, postoupí do užšího výběru. Z něho se pak vybere pětice těch, kteří letos na podzim budou ČR reprezentovat na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (IOAA) v Číně.

Jak již dříve Tomáš Gráf podotkl, Astronomická olympiáda je zařazena MŠMT mezi soutěže kategorie A, tedy stejně jako Matematická či Fyzikální olympiáda, a to i přesto, že  astronomie není samostatným vyučovacím  předmětem.

Do všech kategorií Astronomické olympiády se každý rok zapojí až deset tisíc žáků a studentů, české týmy pak pravidelně z mezinárodních astronomických olympiád  IOAA a IAO vozí medaile.