2018 04 Brundibar

OPAVA – Další z akcí, která partnersky spojuje festival Další břehy a Slezskou univerzitu v Opavě, bude výjimečný filmový večer a beseda s akademickou malířkou a spisovatelkou Helgou Hoškovou-Weissovou, která se jakožto “terezínské dítě“ věnuje ve své tvorbě tématu holocaustu.

Večer s názvem Brundibár - opera za zdmi ghetta se uskuteční v pondělí 16. dubna od 17 hodin ve víceúčelovém sále Slezské univerzity v Opavě (budova Hauerova 4).

Při vyslovení názvu Brundibár (více na portálu holokaust.cz) se snad každému vybaví jako první myšlenka slovo Terezín. Ano, jedná se o divadelní představení, přesněji řečeno operu, kterou secvičily a odehrály na jaře roku 1944 v terezínském ghettu děti sem zavlečených a zde vězněných židovských obyvatel. Samy ani netušily, že představení využijí jejich věznitelé k tomu, aby přesvědčili komisi Mezinárodního červeného kříže o “dobrých životních podmínkách“ ve městě.

Brundibár se také dostal na filmový pás, a to hned několikrát. Nejprve jej zaznamenali sami Němci a využili jako část propagačního filmu a naposledy zaujal režiséra a dokumentaristu Aleše Koudelu (jenž také spolupracuje se Slezskou univerzitou) , který v roce 2005 vytvořil pozoruhodný film, zaznamenávající příběhy jednotlivých aktérů představení i diváků. Ve vzpomínkách pamětníků, kteří se na realizaci vystoupení podíleli a přežili následné další transporty smrti, tak ožívá svědectví o době nenávisti i utrpení, které nesmí zůstat zapomenuto, ale i o nezlomné vůli těch, kteří navzdory beznadějné situaci nepřestali věřit. Dokument odvysílala nejen Česká televize, ale i řada zahraničních televizních produkcí. A právě dokument Aleše Koudely bude promítnut na půdě Slezské univerzity jako součást večera.

Besedy se za Českou televizi Ostrava zúčastní režisér Aleš Koudela, producent Marek Dohnal, kameraman Petr Kožušník. Součástí pořadu bude také výstava terezínských kreseb Helgy Hoškové-Weissové s názvem „Maluj, co vidíš“.

Vstup: volný