2018 05 Klimt vystava 1

OPAVA - Psát o úzké spolupráci Univerzitní knihovny Slezské univerzity v Opavě a Rakouského kulturního fóra v Praze by nejspíše bylo oním pověstným nošením dříví do lesa. Vedle jednoho z největších souborů rakouské literatury na našem území jsou známé kontakty v oblasti konferencí, vědecké spolupráce či výstav. Pro osvěžení paměti postačí připomenout několik posledních výstav, které se na opavské akademické půdě realizovaly právě zásluhou spolupráce těchto dvou institucí - Jožo Plešnik, architekt pražského hradu, W. A. Mozart a Vídeň, Marie Terezie - stratég, matka, reformátorka či Hans Kudlich, osvoboditel sedláků (poslední jmenovaná výstava byla připravena také ve spolupráci s Okresním muzeem v Chebu, pozn. aut.).

Aktuálním a nejnovějším počinem je výstava o Gustavu Klimtovi. Expozice byla slavnostně otevřena ve středu 9. května a v prostorách knihovny na Bezručově náměstí 14 v Opavě (vnitřní trakt budovy) ji lze vidět až do 27. června 2018 vždy v v čase otvírací doby knihovny. Vstup je volný.

2018 05 Klimt vystava 2"Touto putovní výstavou chce Rakouské kulturní fórum v Praze a naše univerzitní Rakouská knihovna připomenout 100. výročí úmrtí tohoto symbolu moderny. Koncept výstavy byl ale paradoxně původně koncipován k příležitosti 150. výročí narození Gustava Klimta. Přesto je vhodná i k uvedení při příležitosti výročí jeho úmrtí, které je ještě navíc v Rakousku prezentováno v souvislosti se 100. výročím vzniku Rakouské republiky," vysvětluje zajímavý vznik expozice Zlatuše Vlhová, správce fondů Rakouské knihovny a Německé knihovny Univerzitní knihovny Slezské univerzity v Opavě.

Připomínáme, že Univerzitní knihovna Slezské univerzity v Opavě vede svoji Rakouskou knihovnu již čtvrt století. Založena byla 18. října 1993 v prostoru přízemí budovy na Masarykově třídě 37 v Opavě.
Slavnostního aktu se účastnil také velvyslanec Rakouské republiky Dr. Peter Niesner. Fondy nově otevřené knihovny pocházely z daru Spolkového ministerstva zahraničí Rakouské republiky. V době svého vzniku disponovala knihovna 3 800 tituly z oblasti vědecké literatury, beletrie i regionální literatury. V dalších letech se o rozmnožování fontu této knihovny staral především Rakouský kulturní institut v Praze a významnou pomocí se také styly osobní dary. Fond knihovny v současnosti čítá na 7 600 svazků a obsahuje i audiovizuální dokumenty – videa, audia, CD-ROM, DVD.
Dnes jsou veškeré fondy Rakouské knihovny dislokovány v nové budově Univerzitní knihovny Slezské univerzity v Opavě, která se nachází na Bezručově náměstí 14 v Opavě (vnitřní trakt budovy).

 


 

Anotace výstavy:
"Gustav Klimt (1862–1918) je symbolem moderny. Epochy, která nás fascinuje a doznívá dodnes. Své stopy zanechal především ve Vídni a se svými souputníky (mimo jiné Josef Hoffmann, Otto Wagner, Joseph Maria Olbrich, Richard Gerstl, Egon Schiele a Oskar Kokoschka) zcela zásadně ovlivnil tvář doby kolem roku 1900.Vídeň stála na přelomu 19. a 20. století vedle Paříže, Mnichova a Londýna u kolébky moderny. Jako hlavní a rezidenční město rakousko-uherské monarchie byla duchovním centrem Evropy a s více než dvěma miliony obyvatel v roce 1910 pátým největším městem světa. Výtvarné umění, literatura, hudba, architektura a věda zažívaly nebývalý rozkvět; počet novátorských a průkopnických počinů i tempo, v jakém vznikaly, nemá dodnes obdoby. Dílo Gustava Klimta z uměleckého hlediska jedinečným způsobem odráží tuto cestu od historismu vídeňské Ringstraße k počátkům abstrakce. Výstava mapuje nejvýznamnější milníky na této cestě ke Gesamtkunstwerku – souhrnnému uměleckému dílu."

RKF Klimt A5 180423-u