Konference se zaměří na osobnost Josepha von Eichendorffa

pátek 18. května 2018 8:23 Autor: Martin Kůs

OPAVA – Mezinárodní konferenci nazvanou Joseph von Eichendorff (1788 –1857) a česko-polské kulturní a umělecké pohraničí / Joseph von Eichendorff (1788-1857) i czesko-polskie kulturowe i artystyczne pogranicze hostí ve středu 23. května 2018 Ústav bohemistiky a knihovnictví Slezské univerzity v Opavě.

Jak už název setkání literárních historiků a dalších odborníků napovídá, hosty budou především zástupci českých a polských institucí a vysokých škol, ale do Opavy mají namířeno další jejich kolegové, např. z Francie.
Doporučit tak nejzajímavější příspěvek asi nelze, ostatně bohatý konferenční program nabídne rozličné pohledy na osobnost Josepha von Eichendorffa a související témata z různých úhlů.

Úplný program konference


Konference se uskuteční v univerzitní budově na Masarykově třídě 37 v Opavě. Konferenci podporuje Česko-polské fórum – Forum Polsko-Czeskie při Ministerstvu zahraničních věcí ČR (registrační číslo projektu: 92783/2018-OVD).

2018 05 EichendorffMy jen připomínáme, že Joseph Karl Benedikt svobodný pán von Eichendorff, (jak se jmenoval celým jménem) byl prozaik, básník a dramatik německého romantismu, ale můžeme jej směle označit i jako odpůrce nacionalismu. Narodil se 10. března 1788 v Lubovicích u Ratiboře a zemřel 26. listopadu 1857 v Nyse. Byl tedy celý život spjat se slezskými zeměmi.
Započatá studia práv mu nejprve překazily Napoleonské války, později je nemohl dokončit z ekonomických důvodů. Byl silně věřící, po otci, který byl vojenským důstojníkem, získal dobrodružnou povahu, což se odrazilo v pestrosti jeho díla (a také se zúčastnil jako dobrovolník bojů proti Francouzům), z matčiny strany podědil šlechtický titul rodu Eichendorffů.

Mimo jiné měl také blízký vztah k Opavsku – často pobýval u svého strýce na zámku v Šilheřovicích, několikrát byl také přímo v Opavě, kde se seznámil se členy rodu Žerotínů. Vzpomínky na pobyty zde zaznamenal do svých deníků.
Jeho literární dílo je obsáhlé (i když dnes ne moc známé). Asi nejznámějším prozaickým počinem je idylická novela Ze života darmošlapa z roku 1826. Řada jeho lyrických spisů byla také zhudebněna.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015