ceremonial 2

PRAHA, BRATISLAVA - Studenti Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě získali řadu významných ocenění v největší polské soutěži polské novinářské fotografie Grand PressPhoto – podobně jako tomu bylo v soutěžích Czech PressPhoto a SlovakPressPhoto.

ceremonial 1V letošní porotě soutěže, které vybírala nejlepší práce z více než 4500 fotografií, zasedali přední fotografové a teoretici. Předsedou poroty byl fotoreportér a několikrát oceněný fotograf v soutěži WorldPressPhotoStefano De Luigi, dalšími členy byli například PeerGrimm, Beata Łyżwa-Sokół, Andrej Reiser nebo Andrzej Zygmuntowicz.

Fotografií roku byl vyhlášen ikonický záběr z demonstrace proti nedemokratickým reformám polského soudnictví, jehož autorem je Adam Lach z agentury Napo Images. První cenu v kategorii Každodenní život získal za svůj cyklus doktorand Institutu tvůrčí fotografie Krzysztof Gołuch, který se dlouhodobě zabývá fotografováním znevýhodněných lidí ve společnosti. V posledním barevném dokumentárním souboru oceněném v soutěži fotografoval tyto lidi při běžné práci. Podle statistik je každá sedmá osoba v Polsku nesvéprávná. V této skupině jsou lidé, kteří se snaží žít normální život, jehož součástí je i práce. Pro mnoho lidí se zdravotním postižením je nástup do práce dalším krokem těžké cesty, kterou musí překonat, aby mohli žít důstojně.Gołuch podává prostřednictvím svých fotografií nejen důležitou společenskou zprávu, ale výrazně využívá také silných výtvarných prostředků, světelné atmosféry, výrazných barev a nápadité kompozice.

Více informací o soutěžích


Hlavní cenu v kategorii Fotoreportáž získala za soubor Young Poland studentka 3. ročníku Jadwiga Janowska. Soubor, který fotografovala od května 2017 do ledna 2018,v polských Gliwicích, Białystoku a Chorzówě se zabývá vnímáním světa mladým člověkem při jeho vstupu do dospělosti. „Svět se nejprve zdá být krásný, snadný a příjemný, ale nakonec je často provizorní cestou do kopce.“ píše autorka o svém projektu. Expresivním pohledem v tendencích moderní polské barevné fotografie se autorka sama přibližuje vnímání světa náctiletými.

Konstancja Nowina Konopka

První místo v kategorii Lidézískala za samostatný snímek další studentka 3. ročníku ITF Konstancja Nowina Konopka. Ve snímku Iránská láska (nahoře) výstižně zachytila milence na hranici prostor oddělených zón pro muže a ženy v teheránském autobusu.

První místo v kategorii Každodenní život za samostatný snímek získal student 5. ročníku Adam Tuchliňski za snímek pankáčů z okolí katovického nádraží.

Student prvního ročníku Rafał Klimkiewicz se se svým souborem expresivních černobílých fotografií „eSport“ umístil mezi třemi nejlepšími autory v kategorii Kultura a zábava. Finalistou v dokumentární kategorii se stal Pawel Starzec se svým projektem Makeshiff z bývalého internačního tábora Trnopolje v Bosně a Hercegovině.

Jadwiga Janovska
Hlavní cenu v kategorii Fotoreportáž získala za soubor Young Poland studentka 3. ročníku Jadwiga Janowska.

 

Krzysztof Goluch
První cenu v kategorii Každodenní život získal za svůj cyklus doktorand Institutu tvůrčí fotografie Krzysztof Gołuch.

 

Rafal Klimkiewicz
Rafał Klimkiewicz se se svým souborem expresivních černobílých fotografií „eSport“ umístil mezi třemi nejlepšími autory v kategorii Kultura a zábava.

 

ceremonial 3