Opava má první venkovní piano, stojí v univerzitním kampusu v Hauerově ulici

sobota 9. června 2018 8:17 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA - Studenti, zaměstnanci Slezské univerzity, Opavané i návštěvníci slezské metropole – ti všichni mají možnost preludovat na prvním venkovním pianu umístěném v novém univerzitním kampusu v Hauerově ulici. Nejen však to. Skladbám mohou i jen naslouchat, a to v pohodlné sedačce umístěné poblíž něho. Zásluhou pedagogů a studentů oboru Multimediální techniky v intravilánu kampusu tak vznikl krytý odpočinkový prostor pro všechny, kdo mají zájem nadechnout se univerzitní atmosféry v krásném prostředí.

2018 06 piano Hauerova 2Piano má stejně jako lidé svůj příběh. Vyrobili ho v Klavírním domě Václava Kafky v Děčíně v prvorepublikových časech. Kolik mělo majitelů, to je jeho tajemství, jeho předpolední majitelkou však byla paní Špiláčková z Jakartovic Deštného. Stávalo na verandě jejího rodinného domu a hrávala na něm její vnučka.  Pak se ho majitelka rozhodla prodat pomocí inzerátu.

Když si ho Martin Petrásek přečetl, dlouho neváhal. S majitelkou se domluvil na ceně a se svými studenty na jeho převozu. Prvorepublikové piano je však ušlechtilý nástroj, proto jeho přesun nebyl jednoduchý. „Na radu odborníka jsme jej museli na vozíku položit tzv. na záda, aby se nepoškodila rezonanční deska. Podařilo se nám to, piano je v dobré kondici, jen ho ještě potřebujeme naladit, aby bylo stoprocentní,“ říká Martin Petrásek.
O prvorepublikový kousek se pedagogové i studenti míní dobře starat. „Při prvních mrazících či nepřízni počasí ho přestěhujeme do kinosálu,“ pokračuje Martin Petrásek.

Podle jeho slov piano některé studenty i zaměstnance již přilákalo a stále láká. Pak se venkovním prostorem nese hudba. A protože je zde dobrá akustika, tóny se příjemně odrážejí a nerezonují. „Když sedím v pracovně, otevřu okno a někdo začne hrát, vzniká hezká atmosféra,“ usmívá se Martin, který se pořízením piana přidal k celostátnímu projektu piananaulici.cz.

Kdokoli má tedy zájem, může si přijít na piano zahrát, nebo jen hudbu poslouchat. Veřejnost může bez obav vstoupit do dvora univerzitního kampusu Hauerova 4 brankou z ulice Mírová, a to každý všední den od 7:00 do 21:30 hodin.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015