Na sympoziu o aristokratické kultuře 2. poloviny 18. století bude mít Slezská univerzita své zastoupení

středa 13. června 2018 12:27 Autor: Martin Kůs

2018 06 Slezske Rudoltice
Zámek Slezské Rudoltice na dobové pohlednici. Foto: Archiv SZM


SLEZSKÉ RUDOLTICE – V pátek 15. června 2018 (od 10 do 17 hodin) se koná na zámku Slezské Rudoltice symposium Rosswald. Symposium k aristokratické kultuře 2. poloviny 18. století. Mezi historiky a odborníky na jiné kulturně-historické disciplíny najdeme hned několik osobností spojených se Slezskou univerzitou v Opavě.

Příspěvky univerzitních přednášejících mají společný jmenovatel literární umění.

Externí přednášející na Ústavu historických věd Mgr. Markéta Haničáková, Ph.D., se společně s manželem Mgr. Ondřejem Haničákem, působícím na Ústavu bohemistiky a knihovnictví (oba ale kmenově Slezské zemské muzeum, Opava) podělí s hosty sympozia o informace ke Zprávě o nálezu libreta "Die Vergötterte Sophia". Na ně naváže pro změnu kmenový pedagog Slezské univerzity v Opavě doc. PhDr. Libor Martinek, Ph.D., který se zaměří na téma hraběte Alberta Hodice a jeho obrazu v české literatuře. My jen připomínáme, že hrabě Albert Josef Hodický z Hodic (1706–1778) byl básník, mecenáš umění a svobodný zednář, dědic a pozdější majitel panství Slezské Rudoltice, které svojí aktivitou proměnil v jedno z dobových kulturních center Slezska. Právě u příležitosti výročí úmrtí tohoto aristokrata se sympozium koná.

Kompletní program sympozia a jednotlivé přednášející najdete zde.

Sympozium pořádají Slezské zemské muzeum, Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, Obecní úřad Slezské Rudoltice a Římskokatolická farnost Slezské Rudoltice.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015