2018 07 Bezruc 1

 

OPAVA - Studenti oboru Multimediální techniky (MMT) Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě natočili film o Petru Bezručovi nazvaný „Ještěr od Lysé hory“.

Šestadvacetiminutový dokument ještě není zcela hotov a tvůrci již hlásí první úspěch: film bude mít slavnostní premiéru v úterý 25. září 2018 v průběhu festivalu Bezručova Opava. Projekce se uskuteční v 18:00 hodin v kinosále univerzitního kampusu v Hauerově ulici 4.

2018 07 Bezruc 2Pedagog MMT Mgr. Martin Petrásek snímek přiblížil těmito slovy:  „Studenti Slezské univerzity v Opavě jdou po stopách Petra Bezruče z Ostravice až na Lysou horu. Film se snaží poznat tohoto významného Slezana nejen jako básníka, ale i jako člověka, který měl velký vztah k Moravě a Slezsku. Studenti ve filmu pátrají po tom, zda i v dnešní době má Petr Bezruč co říci a jaký má význam pro dnešní dobu. Odkrývají to, že si minulý režim tohoto autora přivlastnil, a tak trochu proti jeho vůli vznikl v padesátých letech kult osobnosti Petra Bezruče. Jaký byl básník? Jaký měl vztah ke Slezsku? Jaký byl člověk, jak jej ovlivnila příroda Beskyd? Na tyto otázky se studenti pokoušejí ve filmu najít odpověď.“

Další údaje o filmu
Režie: Marie Bednářová
Pedagogická supervize: Jan Mudra (https://www.csfd.cz/tvurce/33906-jan-mudra/)
Výroba: studenti oboru Multimediální techniky Slezské univerzity v Opavě
Produkce: Slezská univerzita v Opavě
Koprodukční spolupráce:  Slezské zemské muzeum Opava

2018 07 Bezruc 3

2018 07 Bezruc 4