2018 07 Streit na velehrade 12

VELEHRAD, OPAVA - Desítky návštěvníků se ve středu 4. července 2018 zúčastnily vernisáže výstavy profesora Jindřicha Štreita v prostorách Stojanova gymnázia na Velehradě. Soubor nazvaný Ze tmy ke světlu, který doprovází velkorysý katalog, byl zde k vidění během celonárodních oslav státního svátku České republiky Dne slovanských věrozvěstů.

2018 07 Streit na velehrade 1Jindřich Štreit tento svůj cyklus vytvořil jako hold vězeňským kaplanům a jejich službě mezi odsouzenými, a to u příležitosti 20. výročí od založení kaplanské duchovní služby ve věznicích.

„Uvědomil jsem si, jak potřebná a zároveň náročná je tato služba,“ podotkl autor, který se díky svému komunikačnímu umění a schopnosti navazovat dobré mezilidské vztahy dostal mezi nejtěžší vězně do věznic Mírov, Olomouc,Vinařice,Valdice, Praha Pankrác i mezi odsouzené ženy do Věznice Opava.

2018 07 Streit na velehrade 9Mezi návštěvníky vernisáže byla cela řada osobností církevního, společenského i politického života, přítomen byl také rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja s manželkou. „Když mohu, nenechám si žádnou z výstav Jindřicha Štreita ujít. Pohled na svět přes čočku jeho fotoaparátu je vždy obohacující,“ uvedl rektor.

„Při této práci jsem měl mnoho silných zážitků, protože jsem naslouchal velmi těžkým a složitým osudům. Mezi nejsilnější z nich patřila bohoslužba na Mírově. Pětadvacetiletý vězeň, který bude za vraždu ve vězení velmi dlouho, ji celou odzpíval latinsky a poté ještě hrál krásně na housle,“ odpověděl fotograf na otázku z publika týkající se jeho nejsilnějšího zážitku.

2018 07 Streit na velehrade 5

2018 07 Streit na velehrade 6

2018 07 Streit na velehrade 14