Slezská univerzita v Opavě se prosadila do žebříčku top 300 univerzit QS EECA University Rankings 2018

pondělí 6. srpna 2018 6:55 Autor: Martin Kůs

2018 08 eeca ranking-002

OPAVA - Slezská univerzita v Opavě se poprvé ve své historii umístila v žebříčku jedné z nejprestižnějších rankingových agentur. QS EECA University Rankings každoročně zveřejňuje tabulku 300 nejlepších univerzit dané oblasti, tj. „emerging Europe and central Asia“, kterou tvoří celkem 22 zemí.

Dalo by se říci, že žebříček podle daných kritérií hodnotí nejlépe se rozvíjející univerzity na území sledovaných zemí EECA. Od roku 2014 metodika hodnocení posuzuje celkem devět faktorů, které určitým poměrem přispívají k celkovým výsledkům sledované instituce. Každý faktor je hodnocen pomocí programu QS Stars až několika desítkami ukazatelů. Ty ukáží, jak se konkrétní škola vypořádala se sledovanými indikátory, a tak program rozpozná její silné i slabé stránky. Dva nejvíce bodované faktory jsou akademická pověst školy v jejím mezinárodním rozměru, a reputace školy, opět v mezinárodním rozměru. Jinými slovy, to, jak univerzitu vnímají za hranicemi. Sem mimo jiné spadá i spolupráce instituce s jejími absolventy. Dále se sleduje poměr fakult a studentů, kteří je navštěvují, vzniklé citace a jejich přínos, webová prezentace školy, počty doktorandů či spolupráci se zahraničními univerzitami a počty zahraničních studentů na dané škole.

Letošním vítězem se stala Lomonosova Moskevská státní univerzita. Na území Ruska najdeme i druhou nejlépe hodnocenou Novosibirskou státní univerzitu. Pomyslná bronzová medaile pak patří loňskému vítězi, estonské Tartské univerzitě. Podíváme-li se na žebříček pouze českých univerzit, pak se do magické “třístovky“ dostalo 18 z nich, nejvýše pak Karlova univerzita. Potěšující je, že mezi nimi je právě Slezská univerzita v Opavě, jedna z nejmladších a také nejmenších vysokých škol na území republiky. Ostatně v hodnocení EECA se také můžeme dočíst, že „... Slezská univerzita v Opavě patří mezi pět nejlepších univerzit založených po roce 1989."

Vstup mezi 300 top univerzit zemí EECA tak můžeme vnímat jako jeden z hmatatelných výsledků dynamických změn a cesty ke zkvalitnění výuky a zvýšení uplatnitelnosti absolventů, ke kterým v posledních několika letech v Opavě a v Karviné univerzita nastoupila v souladu s deklarovanou vizí univerzity do roku 2020.

Více k výsledkům Slezské univerzity zde.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015