Slezská univerzita v Opavě přijímá přihlášky do Univerzity třetího věku

pondělí 13. srpna 2018 8:17 Autor: Martin Kůs

OPAVA - Tematicky zajímavou nabídku studijních možností v nadcházejícím akademickém roce opět nabízí Univerzita třetího věku Slezské univerzity v Opavě. Zájemci z řad dříve narozených mají možnost vybírat z kurzů zaměřených na jazyky, historii, astrofyziku, fotografii, informatiku, ale třeba i práci s pamětí. Nechybí ani možnost tzv. virtuální univerzity, kdy frekventant pracuje s pomocí počítače.

2018 08 U3V prihlasky 1„Vedle angličtiny a němčiny, kterou opět otvíráme ve stupních kurzů pro začátečníky a mírně pokročilé s možností navázání v dalším roce, bude pokračovat pro studenty, kteří již začali v minulých letech, i kurz francouzštiny, italštiny či německé konverzace. Do jazykových kurzů, stejně jako do všech ostatních vzdělávacích aktivit, přijímáme přihlášky od středy 15. srpna 2018 na portále celoživotního vzdělávání Slezské univerzity v Opavě www.czv.slu.cz,“ uvedla Mgr. Šárka Kollerová, koordinátorka Centra celoživotního vzdělávání Slezské univerzity v Opavě.

Na své posluchače čekají i další, můžeme říci, tradiční kurzy zaměřené na práci s moderními technologiemi. Počítače a informační technika vůbec už dnes nejsou ani pro naše věkem starší spoluobčany žádným strašákem, a tak jich v univerzitních posluchárnách vídáme stále více. Letos to může být například v kurzu “Tvůrčí fotografie“, který ve svém úvodním semestru nabídne nejen poučení o historii a základech práce fotografa, ale třeba poradí, jak na krásné snímky krajiny, zátiší či portrétů. Pokračovat bude i populární kurz Fotografie a digitální fotokomora, který ale pro mimořádný počet studujících z předchozích let letos neotvírá první ročník, ale bude pokračovat svým druhým až čtvrtým ročníkem.
Naopak kurzy “Počítačové gramotnosti“ se otvírají jak pro úplné začátečníky, tak i mírně pokročilé frekventanty. Celý kurz je rozložen do tří let, takže po absolvování prvního roku mohou zájemci pokračovat ve svém pronikání do tajů počítačů i v dalších ročnících.

„V nabídce kurzů bude i kurz nazvaný “Jak na chytrý telefon nebo tablet“, který bude probíhat v rozsahu osmi týdnů a kurz Trénování paměti, jenž je dvanáctitýdenní. Oba tyto kurzy jsou určeny pro maximálně 15 osob,“ upozorňuje Mgr. Šárka Kollerová.

Od podzimu budou také pokračovat již rozběhlé, rámcově ucelené dvouleté (čtyřsemestrální) programy.

Prvním z nich je ten nazvaný “Napříč dějinami“, jenž s podtitulem Signatury evropské kultury vstoupí do svého třetího semestru, na který na jaře naváže závěrečný semestr Země slezská: terra incognita habsburské monarchie 1740-1918. Garantem těchto kurzů je Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.

2018 08 U3V prihlasky 3„Tento kurz s kapacitou 100 posluchačů je sice plně obsazen těmi, kteří jej navštěvovali loni, ale mohu nabídnout několik volných míst v kurzu “Vybrané kapitoly z přírodních věd“, garantovaný univerzitním Ústavem fyziky, který se od podzimu zaměří na téma Základy nebeské mechaniky a astrometrie. V rámci tohoto programu se budou moci frekventanti např. podívat do hvězdárny Slezské univerzity v Opavě a na jaře pak pokračovat dalším kurzem “Základy elektřiny a magnetismu, optiky a astrofyziky,“ doplňuje informace koordinátorka.

Na své popularitě nabírá rok od roku také tzv. Virtuální univerzita třetího věku, která umožňuje studium vlastním tempem a v době, která více vyhovuje. Zkrátka přednášky a studijní materiály jsou každému zprostředkovány elektronicky.

Letošní téma virtuální univerzity je "České dějiny a jejich souvislosti II." Opět platí, že je určen maximálně 15 studujícím, kteří se budou prezenčně scházet vždy v úterý od 9 hodin na konzultacích. Informace k tomu zájemci najdou na www.e-senior.cz.


Slezská univerzita jako člen Asociace Univerzit třetího věku nabízí a provozuje vzdělávací aktivity určené občanům v důchodovém věku již dvě desetiletí. V posledních letech se jedná cca o 400 posluchačů. Podrobné informace o všech kurzech najdou zájemci na portále celoživotního vzdělávání Slezské univerzity v Opavě www.czv.slu.cz, jak už bylo uvedeno, přihlášky se přijímají od 15. srpna 2018.

V případě Vašeho zájmu je možné pracovníky Slezské univerzity v Opavě kontaktovat na adrese Slezská univerzita v Opavě, Olbrichova 25, (3. poschodí) Opava, nebo využít telefonu 553 684 811, popřípadě mobilu 723 972 195 a e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015