Jak monitorovat škodlivé látky v muzejních depozitářích přiblíží Martin Polášek

čtvrtek 19. května 2016 11:55 Autor: Martin Kůs

2016 05 Monitorovani pozvankaOpava - Nedávný absolvent Slezské univerzity v Opavě a dnes restaurátor Slezského zemského muzea Martin Polášek zve na přednášku, kde bude hovořit o tom, jakým způsobem se monitorují škodlivé látky v muzejních depozitářích.
 Hlavním tématem bude problematika údržby vnitřního prostředí depozitářů SZM. „V našich depozitářích se nacházejí statisíce jedinečných sbírkových předmětů, na které při dlouhodobém uložení působí velké množství škodlivých látek z okolního prostředí. Od roku 2013 je prováděno jejich systematické monitorování v jednotlivých depozitářích na území města Opavy. Výsledky jsou poté podrobeny důkladné analýze a následně je navrženo řešení, jak omezit vliv škodlivých látek na deponované artefakty,“ upřesňuje Martin Polášek.

V rámci přednášky budou prezentovány výsledky tohoto výzkumu v návaznosti na obdobné výzkumy nejen v muzejních, ale i galerijních a archivních institucích v rámci celé České republiky. Představeny pak budou i další možnosti rozvoje péče o muzejní sbírkové předměty ve Slezském zemském muzeu.

Akce se koná ve středu 25. května 2016 v 17 hodin v Historické výstavní budově. Vstupné zdarma.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015