Karel Čapek se vrací do Hradce Králové – přivede ho také Hasan Zahirović

středa 14. září 2016 8:01 Autor: Martin Kůs

HRADEC KRÁLOVÉ, OPAVA - Náš nejznámější spisovatel – Karel Čapek se vrací do Hradce Králové.  Alespoň obrazně. Ve dvou dnech – 15. a 22. září uvede Bio Central a Národní filmový archív dva filmy podle Čapkovy předlohy. Digitálně remastrované filmy Krakatit a Bílá nemoc doprovodí další program v kině i mimo něj.

„Pro obdivovatele díla Karla Čapka jsme ve spolupráci s Národním filmovým archívem, Památníkem Karla Čapka a dalšími, připravili zajímavý program. První čtvrtek 15. září to bude komentovaná procházka po starém Hradci, kterou bude vést čapkovský badatel Hasan Zahirović, jinak vedoucí oddělení Kulturní dramaturgie Slezské univerzity v Opavě a také aktivní překladatel Čapkova díla do balkánských jazyků. Premiéru Krakatitu uvede navíc ředitel NFA Michal Bregant,“ zve na první akci Ilona Machová z Bia Central.

Krátká procházka začne v 18 hodin u fontány u Grandu. Povede přes Velké náměstí kolem Nového Adalbertina a na Malé náměstí, kde bude navíc připraven krátký program, který si připravil divadelní obor ZUŠ Střezina pod vedením paní Janákové.

Potom se účastníci mohou přesunout do kina na film Krakatit, který začne ve 20 hodin, a který bude uvádět mimo ředitele NFA také Hasan Zahirović. Přeobrazem jedné z hlavních postav filmu – princezny Wille je totiž Věra Hrůzová – Čapkova známost z Brna. Hasan Zahirović aktuálně píše knihu o Hrůzové, jež vedle Karlovy ženy Olgy zůstává trochu upozaděna.

Na další čtvrtek se v kině připravuje přednáška o digitálním restaurování filmů. „V současnosti je to velice zajímavé téma, protože se do kin začínají dostávat starší klasické tituly, ovšem v digitálně vyčištěné podobě – letos např. Baron Prášil, Starci na chmelu nebo právě Krakatit a Bílá nemoc,“ vysvětluje Machová.

O tajemstvích filmových restaurátorů, práci s obrazovým a zvukovým materiálem i výběru filmů do kin bude mluvit restaurátorka NFA Tereza Frodlová. Přednáška začne v kavárně Bia Central 22. září v 16:30 hodin. Promítání filmu Bílá nemoc ve velkém sále bude začínat v 18 hodin.

Mimo tohoto programu bude v kavárně a foyer kina přístupná výstava, kterou pro tyto události zapůjčil Památník Karla Čapka ve Strži. Výstava zprostředkovává informace o životě a díle spisovatele. Návštěvníci kina si ji mohou prohlédnout každý den od 16 hodin.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015