Univerzitu navštíví norský specialista v oblasti psychologie

pátek 16. září 2016 8:12 Autor: Marek Cetkovský

Ve středu zavítá na Slezskou univerzitu v Opavě Bror Just Andersen, PhD, z Vestre Viken Mental Health Clinic v norském Baerumu. Doktor Andersen je jedním z garantů Norských fondů v oblasti psychiatrické péče pro Ministerstvo zdravotnictví ČR a je zapojen do mnoha mezinárodních výzkumných projektů. Klinika, na které působí, se dlouhodobě věnuje léčbě širokého spektra psychiatrických poruch a závislosti na návykových látkách u dětí, mládeže a dospělých. Během třídenního pobytu v České republice plánuje osobně navštívit Psychiatrickou nemocnici v Opavě a Psychiatrickou léčebnu Šternberk, ale v nabitém programu si vyčlenil prostor i na setkání se studenty Fakulty veřejných politik v Opavě.

Doktor Andersen představí své zkušenosti z realizace destigmatizačních programů ve školách v Norsku. Jak sám přiznává, pro vystoupení na univerzitní půdě má slabost a pro studenty má nachystaný zajímavý a srozumitelný výklad, který bude co nejvíce vycházet z každodenní praxe. Přednáška se uskuteční 21. září 2016 od 9:30 v učebně C205 na Bezručově náměstí 14 a svým zaměřením je primárně určena studentům Ústavu pedagogických a psychologických věd a Ústavu ošetřovatelství, ale mohou se jí zúčastnit i ostatní zájemci. Přednáška bude vedena v angličtině za přítomnosti tlumočníka, takže ani z případné diskuse nemusí mít nikdo obavy.

Pojmem stigmatizace rozumíme společenské odmítání vlastností nebo chování, které odporují sociálním normám. Nejčastěji vychází z nedostatečných znalostí, strachu nebo z předsudků většinové společnosti. K typickým obětem stigmatizace patří lidé s duševním onemocněním. Proto po celém světě vznikají takzvané destigmatizační programy, jejichž účelem je měnit negativní postoje společnosti vůči duševně nemocným.
Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015